ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура23/10/2019

ОTВОРЕНА ИЗЛОЖБА ''И САМ СИ ПЕСМА'' РАЈНЕ КРУЉ

 

МОСTАР, 23. ОКTОБРА /СРНА/ - Изложба "И сам си песма" академског сликара и пјесника из Зрењанина Рајне Круљ отворена је у мостарском Центру за културу у оквиру 100. "Шантићевих вечери поезије".

 

Изложба се састоји од тридесетак портрета пјесника домаће и свјетске књижевности попут Сергеја Јесењина, Исидоре Секулић, Tина Ујевића, Бранка Миљковића, Петра Петровића Његоша, Алексе Шантића.

Рајна Круљ је синоћ на изложби говорила своје стихове посвећене пјесницима, јер, како каже, док их слика, пише им и пјесме.

Круљева је нагласила да јој је посебно драго што је изложба организована у оквиру 100. "Шантићевих вечери поезије" у Мостару, гдје су њене слике нашле своју праву кућу.

"Када сам у Мостару имам осјећај да ме гледају сви моји преци, јер је то мјесто мога оца. Моји родитељи су поријеклом из Херцеговине, тако да сам много радосна што имам прилику да донесем своје слике и пјесме у овај град", навела је Круљева.

Она је нагласила да непрестано слика пјеснике, али и друге књижевнике и истакнуте умјетнике.

Члан Организационог одбора 100. "Шантићевих вечери поезије" Златко Сердаревић је на изложби рекао да сликарство Рајне Круљ одише аутентичним ликовним рукописом.

"Њена дјела у већини случајева су портрети који на убједљив начин говоре о унутрашњем стању и карактеру ликова. Осим портрета, она ради и апстрактне слике на којима уочавамо акцентовану ликовност и академско образовање. Не треба да нас чуди заступљеност елитних књижевника и пјесника на њеним сликама, будући да и сама врло успјешно пише и његује поезију", нагласио је Сердаревић.

У име Центра за културу обратио се Дарио Tерзић, који је изразио задовољство што је ова изложба отворена у том центру, гдје ће до краја мјесеца моћи да је погледају и Мостарци и сви посјетиоци овог града.

Tерзић је подсјетио да је и ранијих година постојала сарадња Центра за културу и "Просвјете", те изразио наду да ће и даље бити реализовани квалитетни заједнички програми.

Велики број посјетилаца изложбе препознао је искреност и љубав коју је ауторка изложбе са својим сликама и пјесмама донијела у Мостар.

Изложба је само један од садржаја које су организатори манифестације - мостарски Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво "Гусле" припремили са пријатељским институцијама културе, овога пута са Центром за културу Мостар.