ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана23/10/2019

ВАСИЋ: БОЉА СОЦИЈАЛНО-ЕКОНОМСКА ЗАШTИTА НЕЗАПОСЛЕНИХ

 

БАЊАЛУКА, 23. ОКТОБРА /СРНА/ - Нови закон о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености допринијеће бољој социјално-економској заштити незапослених лица којима без њихове сагласности, кривице или захтјева престане радни однос, рекла је помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Мира Васић.

 

Образлажући приједлог овог закона пред посланицима Народне скупштине Републике Српске, Васићева је рекла да је предложеним рјешењима продужено трајање дужине права на новчану накнаду за вријеме незапослености /за раднике са дужим радним стажом/ и њена висина.

У образложењу овог акта се наводи да је предложеним рјешењем максимално трајање права на новчану накнаду са досадашњих 12 продужено на 24 мјесеца /за раднике са преко 35 година радног стажа/.

У зависности од дужине радног стажа, незапослени са стажом до 12 мјесеци може користити право на новчану накнаду мјесец дана.

"Незапослени са стажом од годину до навршене двије године - два мјесеца, од двије године до навршених пет година – три мјесеца, од пет година до навршених десет година – шест мјесеци, од десет година до навршених 20 година – девет мјесеци, од 20 година до навршених 30 година – 12 мјесеци, а од 30 година до навршених 35 година - 18 мјесеци", наводи се у тексту закона.

У предложеном рјешењу наводи се и да се најнижа новчана накнада за вријеме незапослености одређује у износу од 80 одсто најниже плате у Републици Српској, а то представља номинално повећање износа са 256 КМ на 360 КМ мјесечно.

Овим законом, наводи се у образложењу, покреће се једна од најзначајнијих реформи на тржишту рада Српске, предвиђених Стратегијом запошљавања Републике Српске 2016-2020 и Програмом економских реформи 2019-2021.

Циљ ове реформе је "раздвајање" стицања статуса незапосленог лица од остваривања права на здравствено осигурање на трошак Републике, а што ће довести до квалитетнијег и прецизнијег вођења евиденција о незапосленим лицима, те тачнијег и адекватнијег планирања предузимања активних мјера на тржишту рада. /наставиће се/бој/мис