ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура23/10/2019

УСПЈЕШНА ПРОМОЦИЈА ЧАСОПИСА "TОПОЛА" И "КЊИГЕ СЈЕЋАЊА" У БЕОГРАДУ

 

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 23. ОКTОБРА /СРНА/ - Издања Спомен-подручја Доња Градина - пети број часописа "Tопола" и зборник радова "Књига сјећања" успјешно су промовисани на Међународном београдском сајму књига, потврђено је из те јавне установе.

 

"Већ пету години заредом промовишемо своја издања, а овогодишња промоција била је веома посјећена. Посјетиоци су заинтересовани за нова, али и претходна издања будући да сваке годину објавимо по два наслова и већ смо препознатљиви по свом истраживању и раду", изјавила је Срни директор Спомен-подручја Доња Градина Tања Tулековић.

Она је додала да су посјетиоци промоције, али и многи медији из Србије показали интерес за зборник под називом "Књига сјећања", који доноси оригиналан материјал добијен научном методологијом прикупљања вербалних свједочанстава.

"Вербална свједочанства преживјелих логораша прикупљамо од 2007. године, значај зборника је већи јер су ово посљедњи тренуци у којима још има преживјелих свједока јасеновачког пакла", нагласила је Tулековићева.

У петом броју научног часописа "Tопола" 15 аутора је на 290 страна представило нове чињенице и сазнања добијена употребом научне методологије, са могућношћу провјере извора, те квалитетним синтетичким прегледом досадашњих резултата науке.

Главни циљеви часописа су истраживање историје шире околине Козарске Дубице, историје геноцида на подручју Независне Државе Хрватске, са акцентом на концентрациони логор Јасеновац и његово највеће стратиште - Доњу Градину.

Часопис "Tопола" излази једном годишње у тиражу од 300 примјерака, а доступан је и на званичној страници Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина.

Промоција је одржана јуче на штанду Републике Српске, а о новим издањима су говорили главни и одговорни уредник Tања Tулековић, члан редакције Дејан Мотл и рецензент Жељко Вујадиновић.