ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво23/10/2019

БЕЋКОВИЋ: ИМАО САМ СРЕЋЕ СА ХРАБРИМ ЉУДИМА

 

БЕОГРАД, 23. ОКТОБРА /СРНА/ - Академик Матија Бећковић потписивао је данас на Сајму књига у Београду најновије издање књиге "Мојих 80 - Портрети", које садржи 80 нових портрета личности које су обиљежиле његов живот.

 

Књига, у издању компаније "Новости", даје портете личности, почев од родитеља и знаменитих фигура српске историје и културе, до савременика и пријатеља у којима се пјеснички огледа.

"Други људи јесу ја. Имао сам среће са другим људима, храбрим људима. Од оних које само ја знам, до оних које сви знају. Они су ме испунили суштином и дубином, тако да су временом били важнији од мене сама, а сад сам имао прилику да их се сетим и да им се бар мало одужим", рекао је Бећковић новинарима.

Он је објаснио да је број 80 узет симболично, због 80 година колико навршава 29. новембра, али да драгих људи чије је портрете дао има више и да су сви они стали у тај симболични број.

"Они се сами јављају из мог густо насељеног сећања. Они се издвајају, и док се јављају за реч ја ћу то да записујем", рекао је Бећковић.

Када је ријеч о људима који нису драги у његовом животу, Бећковић наводи да они нису за поезију, већ припадају другим књижевним родовима.

Он наглашава да то што је велики број људи дошао да добије његов потпис на најбољи начин демантује свакодневне приче да је вријеме поезије прошло и истиче да је, можда, обрнуто и да је ово право вријеме пјесника и да су сви други отпјевали своје.

Коментаришући критике поводом додјеле Нобелове награде аустријском писцу Петеру Хандкеу, Бећковић је рекао да је најљепше што је доживио од Нобеловог жирија то што они који "прогнозирају ко ће бити добитници нису никад погодили".

"У случају Хандкеа смо више награђени ми, Срби. Добро је он казао да га Срби воле, а не читају. А сад ће да га читају, па ће да разумеју зашто га воле", истакао је Бећковић.

Бећковић је потврдио да познати српски режисер Пуриша Ђорђевић, који је присуствовао потписивању књиге, дошао на идеју да сними филм о њему.

"Он све ово снима и надам се да ћемо и то гледати. До овог 29. новембра неће бити готов, али до неког хоће. Он има у својој глави цео концепт и показао се као један од најбољих познавалаца и читалаца моје поезије. Скоро да му се ништа нисам мешао. Само сам испуњавао његове жеље, а он је увек убадао на права места. Тако да ме то још једном уверило да људи све виде", рекао је Бећковић.