ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура25/10/2019

НА МЕЋАВНИКУ ПОЧИЊЕ "ПОЗОРИШНИ КУСТЕНДОРФ"

 

МОКРА ГОРА, 25. ОКТОБРА /СРНА/ - На Мећавнику, на Мокрој Гори данас почиње 4. "Позоришни Кустендорф" редитеља Емира Кустурице.

 

Задржавајући интернационални карактер, у студентском такмичарском програму ове дводневне позоришне манифестације наћи ће се четири представе које се надмећу за награду "Златни лист", и то двије из Србије и по једна из Русије и Пољске.

Академија уметности у Новом Саду извешће представу "Кисеоник" Ивана Вирипајева, пољска Филмска академија из Лођа представиће се позоришним комадом "Цијена живота" Мартине Мајок, добитнице Пулицерове награде, Државна позоришна академија из Јарославља у Русији одиграће "Чехов.некст", док ће Факултет драмских уметности из Београда извести представу "Џорџ Касплан" Фредерика Сонтага.

Селектор Фестивала, као и претходних година је редитељ Милан Нешковић, који иза себе има низ успјешних представа на сценама најеминентнијих позоришта у Србији.

"Селекција је базирана на односу појединца и друштва и проблемима свеприсутног недостатка емпатије. Све представе се баве особама које се нису снашле у друштву појединаца и трагају за собом и својим идентитетом, као уосталом и позориште", рекао је раније Нешковић.

У оквиру ревијалног програма представиће се Југословенско драмско позориште са награђиваном представом "Зашто је полудио господин Р." и Београдско драмско позориште са представом "Моје дијете".

Другог дана "Позоришног Кустендорфа", редитељ и оснивач ове манифестације Емир Кустурица модерираће дебату са истакнутим умјетницима о теми "Позориште у друштву спектакла".

Овогодишњи позоришни фестивал одржава се под слоганом "Друштво спектакла" и покушаће да одгонетне мјесто и улогу позоришне умјетности у актуелном друштву у којој је спектакл у основи свега, те представља не само основни елемент разоноде, већ и владајући облик живота, рекли су раније организатори.

Организатор ове дводневне манифестације је "Раста интернационал", уз подршку компаније НИС која је и ове четврте године генерални спонзор "Позоришног Кустендорфа".

Пружање подршке пројектима из области културе, науке и образовања, са посебним акцентом на развој младих талената, један је од стратешких циљева компаније НИС, који се реализују под слоганом "Будућност на дјелу".