ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура24/10/2019

ЗАОКРУЖЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА "ДАНИ СРБИЈЕ У СРПСКОЈ"

 

БАЊАЛУКА, 24. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је вечерас у Музеју савремене умјетности Српске у Бањалуци изложбу под називом "Европски феномени" из колекције Галерије Матице српске, у оквиру манифестације "Дани Србије у Српској".

 

"Ова изложба показује колико је плодоносна сарадња Галерије Матице српске и Музеја савремене умјетности Републике Српске", рекла је Тривићева.

Она је нагласила да Српска на много начина сарађује са Србијом у области културе, да је ова изложба резултат једне такве сарадње, те да се заједнички ради на многим пројектима.

Тривићева је подсјетила да дугогодишња сарадња која је дала доста резултата траје на основу потписаног протокола о сарадњи Музеја са Галеријом Матице српске.

Помоћник министра културе Србије Данијела Ванушић рекла је да се отварањем вечерашње изложбе заокружује манифестација "Дани Србије у Српској".

"Поносни смо што је ове године та манифестација обележена богатим програмом, иако сматрамо да не треба посебно да се представљамо једни другима. Наши културни ствараоци се добро познају и сарађују, а у оквиру ове манифестације увек имамо нешто ново да покажемо једни другима", истакла је Ванушићева.

Она је навела да поставка изложбе обрађује европске феномене умјетности, спаја различитости.

Управник Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски рекла је да је ова изложба настала прошле године у оквиру године посвећене Европском културном насљеђу, наводећи да су међу ауторима дјела у поставци познати Урош Предић, Паја Јовановић, Сава Шумановић, Петар Добровић, али и низ мање познатих аутора.

"Одлучили смо да не тражимо европске мајсторе, већ да у нашем сликарству тражимо европске вриједности и одлучили се за четири теме изложбе - слобода, разноликост, прогрес и наслеђе, да покажемо да се у нашој националној уметности могу препознати европски феномени", истакла је Бугарски.