ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура25/10/2019

"ПОЗОРИШНИ КУСТЕНДОРФ" ОТВАРА ПРЕДСТАВА "КИСЕОНИК"

 

МОКРА ГОРА, 25. ОКТОБРА /СРНА/ - Такмичарски дио 4. "Позоришног Кустендорфа" редитеља Емира Кустурице отвориће данас представа "Кисеоник" Ивана Вирипајева, у извођењу студената Академије уметности из Новог Сада.

 

Представа ће бити одиграна у амфитеатру "Ноам Чомски" са почетком у 17.00 часова, а на сцени "Проклета авлија" у ревијалном дијелу програма у 19.00 часова публици ће се представити Југословенско драмско позориште представом "Зашто је полудио господин Р" Рајнера Вернера Фасбиндера.

На истој сцени, у оквиру такмичарског програма у 22.30 часова представу Фредерика Зонтага "Џорџ Каплан" извешће студенти Факултета драмских уметности из Београда, а у поноћ је предвиђен музички програм у бару "Проклета авлија".

Сутра, другог дана ове позоришне манифестације, у 12.00 часова у такмичарском програму представиће се студенти Државне позоришне академије из Јарославља у Русији који ће одиграти представу "Чехов.некст".

Према програму 4. "Позоришног Кустендорфа", сутра у 14.00 часова у амфитетару "Ноам Чомски" биће одржана панел-дискусија о теми "Позориште у друштву спектакла", а модератор ће бити прослављени српски и свјетски редитељ Емир Кустурица.

у 17.00 часова на сцени "Проклета авлија" у такмичарском програму представиће се студенти пољске Филмске академије из Лођа се позоришним комадом "Цијена живота" Мартине Мајок, добитнице Пулицерове награде, а у ревијалном програму наступуће Београдско драмско позориште које ће извести представу "Моје дијете", Стојана Срдића.

Додјела награда и церемонија затварања овогодишњег 4. "Позоришног Кустендрофа" планирана је у 23.15 часова на сцени "Проклета авлија".

Позоришна манифестација је и ове година задржала интернационални карактер тако да су у студентском такмичарском програму четири представе које се надмећу за награду "Златни лист" - двије из Србије и по једна из Русије и Пољске.

Селектор Фестивала, као и претходних година, је редитељ Милан Нешковић, који иза себе има низ успјешних представа на сценама најеминентнијих позоришта у Србији.

Он је раније рекао да је селекција базирана на односу појединца и друштва и проблемима свеприсутног недостатка емпатије.

"Све представе се баве особама које се нису снашле у друштву појединаца и трагају за собом и својим идентитетом, као уосталом и позориште", рекао је Нешковић.

Овогодишњи позоришни фестивал одржава се под слоганом "Друштво спектакла" и покушаће да одгонетне мјесто и улогу позоришне умјетности у актуелном друштву у којој је спектакл у основи свега, те представља не само основни елемент разоноде, већ и владајући облик живота, рекли су раније организатори.

Организатор ове дводневне манифестације је "Раста интернационал", уз подршку компаније НИС која је и ове четврте године генерални спонзор "Позоришног Кустендорфа".

Пружање подршке пројектима из области културе, науке и образовања, са посебним акцентом на развој младих талената, један је од стратешких циљева компаније НИС, који се реализују под слоганом "Будућност на дјелу".