ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура25/10/2019

ПРЕДСТАВЉЕНА ЕДИЦИЈА "ОВЈЕНЧАНИ"

 

БЕОГРАД, 25. ОКТОБРА /СРНА/ - Едиција "Овјенчани" која обухвата изабрана дјела добитника награда "Скендер Куленовић" и "Књижевни вијенац Козаре" данас је представљена на Међународном сајму књига у Београду.

 

Промоцији тог дјела, које је објавила Градска управа Приједор, присуствовао је и један од лауреата са Књижевних сусрета Козара, академик Матија Бећковић, који је истакао да се Приједор кроз издаваштво сврстао у велике културне центре.

"Овом едицијом коју данас представљамо на Сајму књига, Приједор улази међу највеће и најславније издаваче", рекао је Бећковић новинарима.

Он је оцијенио и да је Приједор на овај начин своју судбину везао за културу.

"Ко год види тих седам-осам књига које су они објавили, ко их је уредио, помислио би да је то изашло у некој едицији плејаде у Паризу или код наших издавача који су се прославили, као што је Матица српска или Српска књижевна задруга", рекао је Бећковић.

Један од лауреата, књижевник Љубивоје Ршумовић истакао је да је добро што се и на Међународном сајму књига у Београду шири тема Козаре.

"Тема Козаре литерарна је самим својим постојањем, али су је и Скендер /Куленовић/, Младен Ољача и нарочито Драган Колунџија учинили, рекао бих, интернационалном, али и родољубивом", нагласио је Ршумовић.

Ршумовић је истакао и да га то испуњава срећом.

"Када сам примио награду /2014/, рекао сам да, осим Златибора, сада имам слободну територију Козару у коју могу да избегнем, ако дође до неке бежаније", каже Ршумовић.