ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура26/10/2019

КУСТУРИЦА: СВИЈЕТ СПЕКТАКЛА ПРОДУЖЕНА РУКА РЕЛИГИОЗНОСТИ

 

МОКРА ГОРА, 26. ОКТОБРА /СРНА/ - Српски редитељ Емир Кустурица изјавио је данас у Дрвенграду, гдје се одржава "Позоришни Кустендорф", да је увијек заведен свијетом спектакла који представља продужену руку религиозности и да све више вјерује да се Бог може тражити у култури.

 

Кустурица је био модератор у панел-дискусији о "Позоришту у друштву спектакла", која је одржана у оквиру Јесењег фестивала позоришта.

Панел-дискусија је заправо разговор о књизи Криса Хеџиса "Империја илузија-крај писмености и тријумф спектакла" која говори о аспектима америчког друштва на занимљив начин који данас више одговара читалачкој публици од научних теза.

Кустурица је рекао да је новинарима да је ово вријеме потпуно неопаганско, а да је читање мисли, телепатија, била привилегија времена када је држава била дио друштвеног табуа.

"Вријеме у којем живимо је потпуно неопаганско и на највећем дијелу наше планете је офирано и потпуно отворено, оно је у опозицији са том скривеном људском потребом за интимом. Све је на продају и све је уоквирено на перфекцији слике која нас је одвојила од хода ка Светом Тројству, него нас је саме упутула на могућу славу", истакао је Кустурица.

Према његовим ријечима, диоба тог простора у фиктивном свијету постала је трка за комадом славе и слике која, нажалост, постаје дио пропаганде.

Кустурица је додао да је у супротности са том идејом једино вјера у апостолско хришћанство које, између осталог, поставља оностране људске вриједности, које су давно исписане крвљу и патњом таквог хришћанства.

Он је истакао да је увијек заведен свијетом спектакла који представља продужену руку религиозности.

"Како вријеме одмиче све више вјерујем да се Бог може тражити у култури, да је скривен у хемији коју човјек лучи у тренутку кад се судара са представом, са узвишеним филмом и спортским догађајем", истакао је Кустурица.

Оснивач "Кустендорфа" сматра да у људској подсвијести постоје слојеви који су кроз вијекове претварали човјека у једно биће и које, поред својих егзистенцијалних проблема, увијек има времена да реагује на оно што се данас погрдно зове спектаклом и што га доводи до катарзе.

Панел-дискусија одржана је у оквиру Јесењег фестивала позоришта "Кустендорф" у амфитеатру "Ноам Чомски" у Дрвенграду.

У панел-дискусији, којом је модерирао Кустурица, учествовали су књижевник Милан Ружић, Милорад Вучелић и позоришни редитељи Младен Матерић и Милан Нешковић.

Четврти Јесењи позоришни фестивал "Кустендорф" завршава се вечерас додјелом награда.