ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости28/10/2019

ДЕТАЉНА ИСТРАЖИВАЊА БАЊАЛУЧКОГ "ЕКСКАЛИБУРА"

 

БАЊАЛУКА, 28. ОКТОБРА /СРНА/ - Мач из 14. вијека извучен из камена у ријеци Врбас у Бањалуци очишћен је и конзервиран и биће у Музеју Републике Српске детаљније проучен ради одређивања поријекла, а за неколико мјесеци и у сталној поставци.

 

Музејски савјетник Јанко Врачар рекао је Срни да је истраживање о поријеклу мача тек на почетку, да су досадашњи прегледи показали да потиче из 14. вијека и да му недостаје врх, те да ће фокус бити на његовим типолошким облицима.

"Прича о бањалучком `Екскалибуру` тек је на почетку. Покушаћемо да откријемо гдје је искован, да прецизније одредимо када је кориштен, да га доведемо у везу са одређеним личностима и догађајима на простору кањона Врбас током 14. и 15. вијека", навео је Врачар, који је и историчар.

Он је подсјетио да је мач пронађен у Врбасу у близини села Рекавице, у непосредној близини средњовјековног утврђења Звечај, тадашњег веома значајног средишта гдје су 1463. године приликом османског освајања Босне вођене жестоке битке.

Према његовим ријечима, рендгенска анализа није показала никакве ознаке на мачу, па се не зна гдје је искован.

"На већини мачева постоји симбол ковнице, обично у облику вука, рашљастог крста или Андријиног крста", навео је Врачар.

Он је истакао да је мач очуван јер није био у контакту са ваздухом, те је био прекривен наслагама седре, што га је заштитило од пропадања.

"Врбас је доста брз и мутан на локацији гдје је пронађен мач, па га није било лако ни видјети, на дубини од четири метра", рекао је Врачар.

Он је напоменуо да није тако ријетко да мач буде пронађен у води, наводећи да само у Европи у ријекама или језерима буде пронађено 70 одсто мачева.

"Ово је у мојој каријери четврти мач пронађен у ријеци. Један примјерак је пронађен 2012. године у Уни у Козарској Дубици, након тога у Сави код села Кобаш, близу Српца. Недавно су нас контактирали из Санског Моста, гдје је у ријеци пронађен мач из идентичног периода као и овај из Врбаса", рекао је Врачар.

Мач је из Врбаса извучен 17. октобра.