ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура01/11/2019

ПОЧИЊУ "ДУЧИЋЕВЕ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ"

 

TРЕБИЊЕ, 1. НОВЕМБРА /СРНА/ - Манифестација "Дучићеве вечери поезије", која се традиционално организује у част великог српског пјесника Јована Дучића, почеће данас у Требињу и трајаће до недјеље, 3. новембра, најављено је из Градске управе.

 

Овогодишњу манифестацију отвориће програм "Пјесници међу основцима" у оквиру којег ће пјесници Дејан Алексић, Бранко Стевановић и Моша Одаловић од 10.30 часова бити у посјети требињским основним школама у којима ће бити приређен поетски час.

Пјесници-учесници "Дучићевих вечери" ће се од 17.00 часова дружити и са требињским гимназијалцима, док је за 19.00 часова у Музеју Херцеговине заказана промоција монографије "Дучићев вијенац", коју су приредили Радослав Милошевић и Милован Росић.

Програм ће бити настављен у суботу, 2. новембра, у 11.00 часова када ће бити положено цвијеће на споменике Јовану Дучићу и Његошу, уз пригодан рецитал на Тргу пјесника.

У Музеју Херцеговине у 18.30 часова биће отворена изложба слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић под називом "Прича у сликама".

Централни програм манифестације - свечана академија заказана је за 20.00 часова у Културном центру у Требињу, када ће Дучићева награда за 2019. годину бити уручена пјеснику Милану Ненадићу.

Трећег дана манифестације, у недјељу, 3. новембра, на Херцеговачкој Грачаници, гдје је и гробно мјесто Јована Дучића, биће служена литургија и помен великом пјеснику.

Манифестација "Дучићеве вечери поезије" завршавају пјесничком вечери, која ће од 19.00 часова бити одржана у Културном центру.

Покровитељи манифестације су Министарство просвјете и културе Републике Српске и град Требиње.