ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура01/11/2019

ПРОМОВИСАНА КЊИГА "ДУЧИЋЕВ ВИЈЕНАЦ"

 

TРЕБИЊЕ, 1. НОВЕМБРА /СРНА/ - Књига "Дучићев вијенац", аутора Радослава Милошевића и Милована Росића, промовисана је вечерас у требињском Музеју Херцеговине у оквиру манифестације "Дучићеве вечери поезије".

 

Милошевић је рекао да ово дјело представља резиме досадашњих "Дучићевих вечери поезије", али и свих настојања да на што бољи начин буде приказано дјело великана Јована Дучића.

"Ово је једна допуна из докумената који до сада нису потпуно објављивани или су мање познати, односно добро је прецизирана - са архивама и документацијом", истакао је Милошевић.

Он је додао да је половина књиге посвећена Дучићу и његовој породици, док је друга половина посвећена "Дучићевим вечерима поезије".

Милошевић је истакао да документација о Јовану Дучићу није довољно презентована, те да нису тачни неки подаци о пјеснику који су до сада објављивани.

"Узели смо архиву из града Tребиња, из пописа 1931. године, од попа Влада Поповића који је пажљиво пратио све породице своје парохије, па тако и породицу Дучић", истакао је Милошевић.

Осим аутора, о књизи су говорили професор Јелена Ђурковић и професор Божо Милошевић.

У оквиру програма приказан је и документарни филм аутора Небојше Колака.

У оквиру манифестације "Дучићеве вечери поезије", у требињској Гимназији "Јован Дучић" уприличено је и традиционално дружење пјесника-учесника "Дучићевих вечери поезије" са ученицима те школе.