ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура01/11/2019

БИЛЕЋАНИ ОДГЛЕДАЛИ МОНОДРАМУ "ХАСАНАГИНИЦА"

 

БИЛЕЋА, 1. НОВЕМБРА /СРНА/ - Млада глумица Марија Ђајић извела је вечерас у билећком Дому културе монодраму "Хасанагиница" која на симболичан начин приказује положај жене кроз вијекове.

 

Ова монодрама базирана је на адаптацији епске пјесме и три истоимене драме које су написали Милан Огризовић, Алекса Шантић и Љубомир Симовић.

Огризовић, спајајући у једну цјелину различите визије о томе ко је била Хасанагиница, највише говори о љубави, Симовић је сконцентрисан на губитак дјетета, док Шантић по важности спаја обоје.

Ђајићева је навела да је за ову драму специфично то што је рађена тачно онако како су је писци написали.

Она је рекла да је монодрама настала на завршном дијелу њених мастер студија, као званичан дио завршног испита из сценског говора и дикције.

"Монодрама је сама по себи јако захтјевна зато што је сва пажња на глумцу. Код мене је овај вид монодраме још захтјевнији зато што сам изабрала да се бавим сиромашним позориштем - без декора и свјетлосних ефеката, што иначе глумцу помаже. Одабрала сам огољену глуму гдје смо ту само публика и ја", навела је Ђајићева.

Ђајићева је истакла да је ово њено седмо извођење "Хасанагинице", чија је премијера била у јулу прошле године на фестивалу на отвореној љетној сцени у Tребињу.

Извођење монодраме "Хасанагиница" организовало је Удружење грађана "Либер" из Билеће.

Марија Ђајић рођена је у Tребињу. Основне студије глуме завршила је на Академији умјетности у Бањалуци, а мастер студије глуме на Факултету драмских умјетности у Београду. Tренутно похађа магистарске студије из режије на Tеатралном институту "Борис Шукина" при Позоришту Јевгенија Вахтангова у Москви.