ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура02/11/2019

СУСРЕТИ МЛАДИХ ПЈЕСНИКА ИЗ РЕГИОНА "НА ФИЛИПОВИМ СТАЗАМА"

 

БИЈЕЉИНА, 2. НОВЕМБРА /СРНА/ - Народна библиотека "Филип Вишњић" у Бијељини организовала је данас 10. Сусрете младих пјесника са тромеђе Србије, Хрватске и Републике Српске "На Филиповим стазама", који су окупили 13 стваралаца.

 

Недељко Терзић, књижевник из Сремске Митровице који двије деценије води књижевне радионице, рекао је новинарима да ће млади пјесници из Бијељине, Сремске Митровице и Вуковара стварати о љубави, јер је она веза која ће заувијек одржати људе.

"Деца су добри саговорници о свакој теми и кроз своје стваралаштво они откривају одраслима суштину проблема који тиште друштво", објаснио је Терзић.

Данијела Атлагић, професор српског језика у средњој школи у Вуковару, рекла је да је за њих у Хрватској, који су у специфичном положају, важно да се повежу са школама и другим институцијама у Србији и Републици Српској да би дјеца могла његују лијепу ријеч и матерњи језик.

Она је додала да дјеца у Вуковару похађају наставу на српском језику и ћириличном писму.

"Границе су нешто вештачко и важно је да то деца схвате већ у најранијој доби, да се повежу и занемаре неке друге ствари које им одрасли намећу", поручила је Атлагићева.

Директор библиотеке у Сремском Митровици Рајко Секулић рекао је новинарима да је деценија пјесничких сурета у Бијељини већ одгојила генерације успјешних стваралаца у култури и указао да одрасли треба да буду водиље младима на правом путу кроз живот.

Директор Народне библиотеке "Филип Вишњић" у Бијељини Јован Цвјетковић рекао је новинарима да је циљ пјесничких сусрета његовање лијепе ријечи и стварање могућности да млади таленти у будућности постану добри писци и добри људи прије свега.

"Учимо младе да је важно да много читају и да улажу у себе, у свој интелектуални развој", навео је Цвјетковић и додао да су чланови пјесничких радионица протеклих година освојили више од 200 награда на разним међународним такмичењима.

Он је најавио излазак зборника пјесама које ће настати на јубиларним суретима младих аутора под насловом "Сјај у оку звијезде".

Јубиларни 10. Сусрети младих пјесника са тромеђе Србије, Хрватске и Републике Српске "На Филиповим стазама" одржавају се у Народној библиотеци "Филип Вишњић" и дио су манифестације "Вишњићеви дани" у Бијељини, са традицијом од 26 година, који ће свечано бити отворени у понедјељак, 4. новембра.