ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура03/11/2019

СУТРА ИЗЛОЖБА "ТАПИСЕРИЈЕ МИЛИЦЕ ЗОРИЋ:СИНТЕЗА НАСЉЕЂА И МОДЕРНИЗМА"

 

БИЈЕЉИНА, 3. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Музеју Семберије у Бијељини сутра ће бити отворена изложба "Таписерије Милице Зорић: синтеза насљеђа и модернизма" аутора Милице Орловић Чобанов, кустоса Спомен-збирке Павла Бељанског из Новог Сада.

 

Музеј Семберије учествовао је у великом пројекту Спомен-збирке Павла Бељанског посвећеном животу и раду умјетника таписерије Милице Зорић, чија дјела баштини и бијељински музеј као дио Легата Родољуба Чолаковића и Милице Зорић.

Изложба "Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма" одржана је у Новом Саду од 12. септембра до 27. октобра и публици је приказано 28 дјела из Спомен-збирке, Музеја савремене уметности и Музеја примењене уметности из Београда, Владе Србије и Музеја Семберије у Бијељини.

У оквиру 26. "Вишњићевих дана" ова изложба се, садржајем прилагођена галеријском простору Музеја Семберије, од сутра до 6. децембра приказује и бијељинској публици, најављено је из Музеја.

"То је не само омаж Милици Зорић као изузетној умјетници, већ и подсјећање на велики легат који су она и њен супруг Родољуб Чолаковић поклонили његовом родном граду и Музеју", наводи се у најави.

Милица Зорић /Сплит, 1908-Београд, 1989/ одрасла је у Београду окружена умјетницима и умјетношћу. Похађала је сликарску школу и студије историје умјетности, али је повезаност са људима блиским илегалној КПЈ тридесетих година 20. вијека увела у свијет револуционарних и бољшевичких идеја у коме ће упознати и Родољуба Чолаковића.

Заједнички живот, вјенчали су се 1939. године у Београду, прекинут је током ратних година које Чолаковић проводи у партизанима, а Милица као затвореник у логорима Лобор-град и Бањица.

У другој половини 20. вијека, деценијама потискивану умјетничку енергију и таленат, Милица Зорић исказује кроз оригиналан ликовни израз - таписерију, што је сврстава међу зачетнике ове дисциплине у бившој Југославији и истакнуте умјетнике свог времена.

Од прве самосталне изложбе у Музеју примењене уметности у Београду 1959. године својим је дјелима ушла у историју националне модерне умјетности.

Отварање изложбе је у 18.00 часова.