ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет04/11/2019

НАЈТРАЖЕНИЈЕ ОСОБЕ ПРЕДВОДИ ВОЂА "БОКО ХАРАМА"

 

ЛОНДОН, 4. НОВЕМБРА /СРНА/ - Утицајни британски дневни лист "Гардијан" саставио је листу десет најтражанијих криминалаца и на њен врх ставио нигеријског исламског милитанта Абубакара Секаја.

 

Он је 2009. године постао вођа исламистичке групе "Боко харам", која се залаже за увођење шеријатског права, а одговорна је за бројне нападе на војску и цивиле.

Најпознатји злочин ових милитаната јесте отмица 276 дјевојчица из школе у Борну.

Међу најтраженијим особама, према "Гардијану, налази се и нови вођа "Исламске државе" Абу Ибрахим ел Хашими ел Курајши.

Након смрти Абу Бакр ел Багдадија, он је именован за новог вођу ове терористичке организације.

На листи је и вођа Ал каиде Ајман ел Завахири, бивши египатски хирург, који се придружио радикалном исламском покрету.

Међи најтраженијим криминалцима је и индијски милијардер Ибрахим Давуд. Он је изградио своје царство изнудама и трговином дрогом. Био је један од идејних твораца серије бомбашких напада у Мумбаију у којима је 1993. године убијено више од 250 људи.

На "Гардијановој" листи криминалаца високо котира и Овидио Гузман, син насљедник ухапшеног и осуђеног мексичког боса "Ел Чапа".

Овидио, познат као "Чапито", изазвао је рат мексичке полиције и нарко- војске. Након што га је полиција ухапсила прошлог мјесеца дошло је до сукоба између снага безбједности и припадника моћног нарко-картела "Синалоа". На крају се полиција повукла и пустила "Чапита" да побјегне.

Тражен је и вођа међународне банде дроге Це Чи Лоп, кинеско-канадски грађанин који се сматра "најтраженијим човјеком у Азији". Он командује бандом која оперише Јапана до Њујорка.

"Гардијан" је на листу натраженијих и најопаснијх особа ставио и
грчког криминалца Василиса Палеокостаса.

Његов надимак је "недодирљиви". Овај лопов и отмичар два пута је побјегао из истог затвора тако што је "отео" хеликоптер. Грчка нуди награду од милион евра ономе ко помогне да Василис буде ухваћен.

И сицилијански бос Матео Месина Денаро један је од најтраженијих бјегунаца - он се крије од 1993. године.

Британски лист ставио је на листу и "Гуцифера 2.0" - то је псеудиним једног или више хакера који тврде да су одговорни за упад у сервере америчког демократског Националног одбора 2016. године, након чега су пустили у јавност документе и мејлове које су пронашли.

Десети на листи најтраженијих, према "Гардијану", јесте афрички ратни злочинац Фелисијен Кабуга.

Овог 84-годишњег злочинца тражи међународни суд због његове улоге у геноциду из 1994. године у Руанди гдје је масакрирано више од 800.000 људи.