ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет04/11/2019

ЛУДОВИК ОРБАН ИЗРАЗИО НАДУ ДА ЋЕ ДОБИТИ ПОВЈЕРЕЊЕ ПАРЛАМЕНТА

 

БУКУРЕШТ, 4. НОВЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Мандатар за састав румунске владе Лудовик Орбан изразио је данас очекивање да ће неколико посланика из конкурентне групе Социјалдемократске партије помоћи његовој администрацији да добије повјерење на гласању у парламенту.

 

Орбан је истакао да је неколико посланика из Социјалдемократске партије обећало да ће гласати за повјерење његовој администрацији и да очекује да ће имати између 237 и 243 гласа што је изнад неопходних 233.

Аналитичари наводе да је исход данашњег гласања веома битан не само за Румунију већ и за ЕУ.

Нови сазив Европске комисије требао је да почне са радом 1. новембра, али политичка криза у Румунији разлог је што та земља није предложила свог кандидата за комесара.

Социјалдемократска партија чијој је администрацији изгласано неповјерење 10. октобра на основу захтјева који је поднијела Орбанова Либерална партија претходно је саопштила да ће бојкотовати данашње гласање.

Без посланика Социјалдемократске партије неће бити кворума у парламенту што би могло довести до одгађања одлуке све до предсједничких избора који се у Румунији одржавају у два круга - 10. и 24. новембра.

Уколико добије повјерење Орбанова администрација ће радити до парламентарних избора наредне године, али ће веома тешко добијати подршку од опозиционих посланика за спровођење регулатива.