ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура04/11/2019

ПОЧЕЛИ "ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ"

 

БИЈЕЉИНА, 4. НОВЕМБРА /СРНА/ - Полагањем вијенца на споменик српском народном пјеснику Филипу Вишњићу и подизањем заставе "Вишњићевих дана" на платоу испред Народне библиотеке која носи његово име у Бијељини је данас свечано отворена 26. културна манифестација усмјерена на очување српске традиције.

 

"Вишњићеви дани" ове године су у знаку 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 115 година од оснивања Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" у Бијељини, рекао је новинарима предсједник Градског одбора "Просјете" Митар Новаковић.

"Та традиција свједочи српско трајање кроз вијекове и треба са поносом то богатство културе да показујемо свијету и преносимо младим генерацијама", навео је Новаковић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић оцијенио је да слављење Вишњића значи и слављење слободе и најавио почетак изградње реплике родне куће славног пјесника у Трнови код Угљевика и подизање споменика Филипу Вишњићу.

Централна свечаност - свечана академија биће одржана вечерас у 19.00 часова у Центру за културу, гдје ће о Филипу Вишњићу бесједити књижевник из Новог Сада Анђелко Анушић.

Најављено је да ће свечаној академији присуствовати и начелник Одјељења за савремено стваралаштво и креативну индустрију у Министарству просвјете и културе Републике Српске Данијела Павловић.

Организатор "Вишњићевих дана" је Градски одбор СПКД "Просвјета" и град Бијељина, у сарадњи са градским установама и организацијама, а покровитељ манифестације су град Бијељина и Министарство просвјете и културе Републике Српске.