ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости07/11/2019

ПОЛИЦИЈСКИ САТ ЗА ИГРАЊЕ ОНЛАЈН ИГАРА

 

ПЕКИНГ, 7. НОВЕМБРА /СРНА/ - Кинеске власти уводе уводи полицијски сат за играње онлајн игара у покушају да смање зависност млађе популације од видео-забаве.

 

Кинеска администрација за штампане медије и публикације објавила је шест нових смјерница, које назива "обавјештење о спречавању малољетничке зависности од онлајн игара".

Нова правила захтијевају од Кинеза а да се региструју у онлајн базу кинеских играча, користећи своја права имена уз факсимил личне карте.

Убудуће, млађи од 18 година неће смјети да играју видео-игрице између 10 навече и 8.00, а дневно ће смјети да се баве видео-игрицама само 90 минута.

Полицијски сат ће бити блажи за празнике и викенде, када ће млађи кинески играчи смјети да играти до 180 минута.

Уз полицијски сат, уводи се и максимални износ који дјеца до 16 година могу потрошити на онлајн игре.

Малишани ће смјети да потроше 200 јуана, што је око 30 долара, а дјеца између 16 и 18 година ћмоћи ће да потрошити двоструко - 400 јуана.

Индустрија онлајн игара у великој је експанзији у Кини задњих неколико година, па су власти биле приморане да уведу мјере како би сузбиле зависност од видео-игрица.

Проблеми које таква зависност може изазвати су психички и ментални, а могу да утичу и на одрастање малољетника, објашњава кинеска админстрација.

Према истраживању маркетиншке компаније "Њузоо", Кина је друго највеће тржиште за "онлајн" видео-игре на свијету, иза САД, али се очекује да га надмаши већ у 2020. години.

У 2018. години један Кинез је након 20-сатног играња видео.игре остао парализован.

Двадесетшестогодишњи мушкарац из сјеверне Кине је 2007. пронађен мртав након што је седам дана без прекида играо видео-игре, док је тридесетдвогодишњи Tајванац 2015. нађен мртав послије тродневне видео-игре без престанка, наводе агенције.