ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика08/11/2019

МАКРОН ЈЕ РЕКАО ИСТИНУ О БиХ и ЏИХАДИСТИМА

 

БЕОГРАД, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Француски предсједник Емануел Макрон рекао је истину када је изјавио да је БиХ темпирана бомба и да се суочава са проблемом џихадиста повратника, и представници српског народа треба да инсистирају на ширењу те истине у међународној заједници, рекао је Срни политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

 

Осврћући се на Макронову изјаву, Анђелковић истиче да је јасно да је
Запад направио од БиХ "геополитичког мутанта".

"Својим наметањем промена Дејтона довео је до потпуно нефункционалног система и сад вештачки одржава БиХ, која не може да опстане, јер два од три народа свакако не желе да живе у њеним оквирима", закључује Анђелковић.

Он је напоменуо да Макрон ту истину о БиХ није изнио због своје правдољубивости, већ зато што је процијенио да му се исплати, али у његове намјере не треба много улазити.

"Треба само да се сагласимо са њим и да инсистирамо на ширењу те истине у међународној заједници, јер уистину, ако желе стабилну Европу, мораће да коначно крену путем реформи, а то подразумева решавање косовског питања поделом, али и давање права на раздруживање и самоопредељење народима БиХ", рекао је Анђелковић, који је и директор Форума за одговорну политику.

Макрон је у интервјуу листу "Економист" оцијенио да је БиХ темпирана бомба која куца тик уз Хрватску и суочава са проблемом повратка џихадиста, те истакао да се морају реформисати процедуре за чланство у ЕУ, "јер оне више не служе сврси, нису стратешке, нити политичке, већ превише бирократске и неповратне".

"Морате бити у стању да у неким тренуцима размотрите питање реверзибилитета. Друго, ако сте забринути за овај регион /Балкана/, главно питање нису ни Сјеверена Македонија, ни Албанија, већ БиХ. Темпирана бомба која куца тик уз Хрватску и која се суочава са проблемом повратка џихадиста јесте БиХ", навео је Макрон.