ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика08/11/2019

ОЗБИЉНО СХВАТИТИ МАКРОНОВУ ИЗЈАВУ

 

БЕОГРАД, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Професор београдског Факултета политичких наука Драган Симеуновић рекао је Срни да крајње озбиљно треба схватити изјаву француског предсједника Емануела Макрона о БиХ као "темпираној бомби", јер су напетости које постоје у БиХ производ не само унутрашњих околности, већ и спољних притисака.

 

Симеуновић истиче да је Макронова изјава прилично реалистична, јер, како је указао, БиХ деценијама и није држава, него нека врста протектората под међународном управом, што је понижавајуће за цјелокупни народ у БиХ, ма којој вјери и нацији припадао.

"Напетости које постоје у БиХ су очигледно, сматра Макрон, производ не само унутрашњих околности, већ и спољних притисака, јер нешто што није довршено изгледа као лак плен разним грабљивцима који се надвијају над БиХ", каже Симеуновић.

Он упозорава да Макронову изјаву треба схватити крајње озбиљно.

"Било би веома мудро од народа у БиХ да се сам договара о својој судбини, мада се инострано уплитање неће моћи избећи, али се треба потрудити да то уплитање буде сведено на најмању могућу меру, зато што, што се више унутра сложе разне нације и вере - то ће бити мање страног уплитања, које никада никоме није донело срећу", закључио је Симеуновић.

Француски предсједник Емануел Макрон је у интервјуу листу "Економист" оцијенио да је БиХ темпирана бомба која куца тик уз Хрватску и суочава са проблемом повратка џихадиста, те истакао да се морају реформисати процедуре за чланство у ЕУ, "јер оне више не служе сврси, нису стратешке, нити политичке, већ превише бирократске и неповратне".

"Морате бити у стању да у неким тренуцима размотрите питање реверзибилитета. Друго, ако сте забринути за овај регион /Балкана/, главно питање нису ни Сјеверена Македонија, ни Албанија, већ БиХ. Темпирана бомба која куца тик уз Хрватску и која се суочава са проблемом повратка џихадиста јесте БиХ", навео је Макрон.