ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво08/11/2019

ДЈЕЦА У ШКОЛУ С ФЛАШИЦАМА ВОДЕ

 

ПРИЈЕДОР, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - У подручној школи у Доњим Гаревцима код Приједора већ дуже времена вода није за пиће.

 

"Није довољно ставити папире на врата `Вода није за пиће` и од дјеце тражити да носе воду у флашицама", рекла је одборник у Скупштини града Приједора Дренка Башић, наводећи да је тај проблем дуготрајан и да је таква ситуција на терену присутна више од двије године.

Она је рекла новинарима у Приједору да се обраћала и директору Основне школе /ОШ/ "Десанка Максимовић" Приједор, у чијем саставу је подручна школа у Доњим Гаревцима.

"Тај проблем се мора ријешити. Школа броји више од 70 ђака од предшколског узраста до петог разреда. Дјеца носе воду у флашицама, што је за ово вријеме стварно непојмљиво", сматра Башићева.

Она је додала да тај дио Приједора нема водоводну мрежу и да домаћинства имају своје бунаре, као што га има и школа, да је тамо и њена кућа и да су домаћинства додатним радовима на бунарима, а која не изискују велика улагања, ријешила проблем и оборинских и подземних вода и да имају воду за пиће.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Приједора Моња Касаловић рекла је новинарима да подземне и фекалне воде угрожавају постојећи бунар и да није могуће поновно водоснабдијевање уз помоћ бунара, већ је потребно школу прикључити на градску водоводну мрежу.

"Ми смо упознати и о наводима директора школе да је он о томе обавијестио и надлежно министарство. Ја не могу рећи ко је заказао. То је дугогодишњи проблем. Директор је упознат, инспекција је одрадила своје, упозната је и Градска управа, значи треба потражити одговор у надлежном одјељењу и код Министарства /просвјете и културе Републике Српске/", изјавила је Касаловићева.

Савјетник градоначелника Приједора за инфраструктуру Златко Ритан рекао је да је за проширење мреже градског водовода у више насеља у околини ове школе потребно готово милион и по марака и да није извјесно када ће ова капитална инвестиција бити реализована, те да стога није упутно чекати градску мрежу него је потребно нови бунар довести у функцију у пуној мјери.

"Квалитет воде може се поправити постављањем дренаже за оборинске воде и преусмјеравањем олука на другу страну. Потребно је редовно радити хемијску и биолошку анализу и вршити хлоризацију", рекао је Ритан данас Срни.

Он је навео да су основне школе у надлежности Министарства просвјете и културе Републике Српске и да све иницијативе морају полазити од директора школа ка Министарству.

"Уколико се Министарство не укључи у рјешавање овог проблема, град ће планирати и реализовати тај посао, иако није у нашој надлежности", додао је Ритан.

Директор ОШ "Десанка Максимовић" Здравко Будимир рекао је данас Срни да је инспекцијском контролом утврђено да вода у подручној школи у Доњим Гаревцима није за пиће и да је о томе обавијестио надлежно одјељење Градске управе и ресорно министарство.

Директор "Водовода" Приједор Владо Рељић рекао је данас Срни да је ово предузеће раније урадило пројекат реконструкције постојеће мреже која је стара и дотрајала и проширења те мреже до потрошача који нису у систему у насељима Орловача, Доњи Орловци и Доњи Гаревци, чиме би била обухваћено око 900 домаћинстава, односно објеката, укључујући и школу.

"Тај пројекат дио је великог програма `Водовод и канализација Републике Српске` који се са 50 одсто реализује кредитом Европске инвестиционе банке, 35 одсто донаторским средствима и 15 одсто властитим учешћем. Овдје нам недостаје тај донаторски дио који се највећим дијелом обезбјеђује из претприступних фондова ЕУ и због чега нам нефункционисање органа на нивоу БиХ никако не иде на руку", додао је Рељић.