ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија08/11/2019

ШКРЕБИЋ: НЕЋЕ БИТИ ЗАШТИЋЕНИХ ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКАТА

 

БАЊАЛУКА, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске Драгутин Шкребић рекао је да ће се залагати да у контроли привредних субјеката не буде заштићених и повлаштених, поручујући да ће та институција посебну пажњу посвети сузбијању сиве економије која наноси штету цијелом друштву.

 

Шкребић, који је недавно именован на ову функцију, рекао је новинарима у Бањалуци да сваки послодавац који крши законе треба да одговара.

"Поновићу, док сам на овој функцији неће се дешавати циљане контроле привредних субјеката и неће бити фирми под заштитом", поручио је Шкребић.

Када је ријеч о раду на црно, који наноси велику штету поштеним послодавцима, радницима, буџету и цијелом друштву, Шкребић је оцијенио да је ту негативну појаву могуће свести на разумну мјеру, најављујући ригорозне контроле на том плану.

Он је додао да ће Инспекторат на плану сузбијања сиве економије и других незаконитости сарађивати са Пореском управом, па и Полицијом Српске.

"Помоћ полиције је потребна када је ријеч о спречавању проблема и незаконитости у области инспекције шума", навео је Шкребић.

Он је констатовао да је Инспекторат комплексна институција која има своје добре стране, али и мане и недостатке, на чијем отклањању ће радити заједно са запосленима.

"Инспекторат је потребно подмладити, ојачати већим бројем инспектора и слично", рекао је Шкребић и нагласио да ће ова установа активно учествовати на усвајању што бољих законских прописа у овој области.

Он је подсјетио да је након прихватања ове функције поднио оставку на мјесто челног човјека Уније удружења послодаваца Српске, наводећи да су те функције неспојиве.

Када је ријеч о евентуалном сукобу интереса, Шкребић је рекао да већ дуже није одговорно лице у фирми "Шкребић компани", те да је ту улогу препустио сину.

"Инспекцијских контрола у том предузећу које запошљава више од 500 радника било је и недавно. Утврђивани су и недостаци који никада нису били озбиљније природе, али су благовремено отклањани. Наравно, и послије преузимања функције у Инспекторату никада се нећу петљати у спречавање контрола моје или других фирми", поручио је Шкребић.

Он је изразио наду да ће имати добру сарадњу са медијима као у вријеме док је био први човјек Уније удружења послодаваца Српске.