ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана08/11/2019

ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ НА ЦЕНТРАЛНО СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ БОРЦИМА

 

НОВИ ГРАД, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Новом Граду су данас, поводом Митровдана - крсне славе Борачке организације Републике Српске, положени вијенци и прислужене свијеће код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Српске.

 

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је један од важних задатака данашњих генерација чување сјећања и истине о дешавањима у минулом рату.

"Вријеме пролази и свједоци смо да је због тога све мање бораца Војске Републике Српске. Зато је веома битно да се све информације и сјећања сачувају за идуће генерације, како би била сачувана Република Српска", рекао је Дрљача.

Предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић подсјетио је да се слава Борачке организације - Митровдан сваке године обиљежава у овој општини.

"Након полагања вијенаца и прислуживања свијећа уприличен је славски обред", рекао је Гачић.

Гачић је истакао да је у овој општини завршена већина спомен-обиљежја погинулим борцима у мјесним заједницама, те централно спомен-обиљежје.

"Остало је да буду изграђена спомен-обиљежја у насељима Рудице, Пољавнице, Јабланица и Кршље", рекао је Гачић.

У редовима Новоградске бригаде било је 5.500 бораца, њих више од 1.000 је рањено, а од 348 погинулих бораца из Новог Града - 248 били су припадници ове бригаде.

Бригада је прошле године одликована Орденом Немањића.