ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика08/11/2019

ДОДИК: МАКРОН ПРИЗНАО ДА ЈЕ БиХ ОПАСНОСТ ЗА ЕУ

 

БАЊАЛУКА, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је француски предсједник Емануел Макрон својом изјавом о БиХ као "темпираној бомби", признао да је овако накарадно устројена БиХ опасност за ЕУ због исламског тероризма.

 

"Захвалан сам предсједнику Макрону што је свјетској, али и својој јавности саопштио истину на коју дуже времена указујем, када је ријеч о БиХ, а због чега сам трпио критике неких из међународне заједнице, којима није одговарала истина о стању у БиХ. Tо што је саопштио Макрон је одговоран приступ рјешавању тих проблема са којима се суочава БиХ", рекао је Додик.

Он је нагласио да је Макрон својом изјавом признао да овако накарадно устројена БиХ представља опасност за ЕУ због исламског тероризма и ратника џихада који су регрутовани у БиХ за ратишта у Сирији, Ираку..., а који се сада враћају у земљу.

"Запад је дуго година охрабривао сарајевске хегемонистичке и централистичке кругове, а то је довело до тога да је БиХ постала потпуно дисфункционална заједница услед поткопавања Дејтонског споразума, односно дејтонског уређења, док је снагом дјеловања сарајевских политичких кругова склизнула у потпуни исламистички екстремизам", истакао је Додик за Танјуг.

Додик је рекао да није срећан што је стање у БиХ на неки начин политички неодрживо, али, додао је, ако вас један од водећих свјетских лидера означи као главни проблем у региону и још наведе конкретан разлог, он ту више нема шта да се дода.

Он је изјавио да може само да затражи одговоре од надлежних у Сарајеву да изнесу истините податке о исламским фундаменталистима о којима говори предсједник Макрон и каква је ту уопште улога Сарајева.

"Након самита у Софији, када је саопштио да се ЕУ неће више ширити на Западни Балкан, Макрон је својом изјавом о БиХ сада рекао и један од основних разлога за то", оцијенио је српски члан Предсједништва БиХ.