ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика08/11/2019

КАПИТУЛАЦИЈА СДС-а и ПДП-а

 

БРАТУНАЦ, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је Срни да иницијатива Клуба посланика СДС-а и ПДП-а да Представнички дом одлучује о чланству у комисијама представља капитулацију те двије странке према политикама Бошњака.

 

Кошарац је нагласио да аргументовано тврди да је ово капитулација СДС-а и ПДП-а с обзиром на чињеницу да је ова иницијатива бошњачка потреба да се онемогући политичко представљање Републике Српске у складу са изборним резултатом.

"Ово је велика опасност, јер када се отвори процедура измјене Пословника, врло лако може се десити да се, због бошњачких потреба, покушају наметати и нека друга рјешења која, очигледно, нису у складу ни са Уставом ни са, прије свега, нашим базичним потребама из Републике Српске", упозорио је Кошарац.

Он је оцијенио да СДС и ПДП на овакав начин дају снажну политичку подршку СДА која очигледно жели да намеће рјешења Републици Српској.

"На овај начин се дерогира уставни капацитет Републике Српске и то је забрињавајуће. У Уставу и Пословнику Представничког дома веома јасно и прецизно је дефинисано да једну трећину у тим тијелима треба да чине изабрани представници из Републике Српске, а на овај начин ће се ући у такву врсту избора да ће Бошњаци бирати Србе, умјесто да Срби из Републике Српске јасно изнесу став о тој једној трећини", појаснио је Кошарац.

Он је рекао да све то, са једне стране, раде Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић, односно СДС и ПДП, а са друге, што је посебно јасно, СДА и бошњачка политика.

"Најаву оваквих потеза чули смо од шефа Клуба посланика СДА Адила Османовића на прошлој сједници Колегијума. Након 15 дана, као извођачи радова, појављају се Шаровић и Бореновић. То довољно говори о ономе о чему смо већ више пута говорили а то је њихова потреба да буду избор Бакира Изетбеговића, што јесте њихово легитимно право, и да се задрже у својим фотељама", истакао је Кошарац.

Он је нагласио да је ова иницијатива упућена на легитиман начин, али је погрешна и штетна по интересе Републике Српске.

"И све такве иницијативе које буду производ политичких односа СДА, СДС-а и ПДП-а сигурно ће наносити само штету Републици Српској. Ми ћемо, свакако, у складу са нашим могућностима радити на томе да се не умањи уставни капацитет Републике Српске, да њени политички представници који имају легитимитет у изборном процесу заступају интересе Републике и њених институције, а не потребе бошњачке политике и међународне заједнице", поручио је Кошарац.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: