ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана11/11/2019

ПРОГРАМСКА ДЕКЛАРАЦИЈА СДА - ПРОГРАМ БОШЊАЧКЕ ПОЛИTИКЕ

 

БАЊАЛУКА, 11. НОВЕМБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да је програмска декларација СДА суштински програм бошњачке политичке елите јер о циљевима унитаризације постоји јасна или прећутна сагласност свих бошњачких партија.

 

"Зато је декларација СДА наставак политике Алије Изетбеговића која је и довела до рата у БиХ. Документ је неувијена и јасна намјера да опстану све неуставне надлежности, да се настави са даљом централизацијом, поништавањем дејтонске структуре БиХ и фактичким укидањем Републике Српске", рекао је Додик у обраћању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Он је истакао да је јасно да све уставне промјене и допуне које су вршене законима нису формално-правно постале дио Устава БиХ, па је неопходно извршити њихову накнадну конституционализацију, будући да такав поступак, јасно прописан Уставом, никада није спроведен ни у једном случају.

"Повода за овакву посебну сједницу Народне скупштине било је више, но у посљедњих годину дана имамо низ политичких догађаја који опомињу. Један од најалармантнијих јесте поништавање воље бирача на изборима од прије годину дана", навео је Додик.

Он је подсјетио да су формирање власти на нивоу БиХ након избора 7. октобра прошле године непотребно блокирали лидер СДА Бакир Изетбеговић и два члана изабрана бошњачким гласовима у Предсједништво БиХ - Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, тражењем да буде послат Годишњи национални програм за чланство у НАТО /АНП/, чему се Српска противи на основу Резолуције о заштити уставног поретка и војној неутралности коју је 18. октобра 2017. године усвојила Народна скупштина.

"Тај фантомски АНП кога није припремио ниједан званични орган нашао се пред члановима Предсједништва БиХ, без неопходне припремне верификације и процедуре на ресорној комисији или у Савјету министара", подсјетио је Додик.

Он каже да су условљавања СДА, Комшићевог Демократског фронта и других бошњачких странака, уз јасну сагласност СДП-а и других њихових партнера из Федерације БиХ, довела до скоро потпуне блокаде заједничких органа на нивоу БиХ.

"Када је ријеч о Уставу БиХ, ништа није промијењено, па је Република Српска уставно, легитимно и легално донијела Резолуцију о заштити уставног поретка и војној неутралности", подсјетио је Додик.

Он је нагласио да је потребан јасан став о НАТО пакту и политици коју је спроводио током ратова у Југославији, а поготово бомбардовања Српске током 1995. године и Србије 1999. /наставиће се/бон/мис/вј