ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана11/11/2019

ОЧИГЛЕДНА КРШЕЊА ДЕЈTОНСКОГ СПОРАЗУМА

 

БАЊАЛУКА, 11. НОВЕМБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да су кршења међународног Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ као његовог Анекса четири очигледна.

 

"Зато смо их понављали у бројним документима и Народне скупштине и Владе и предсједника Републике Српске", рекао је Додик на посебној сједници парламента Српске.

Он је истакао да ништа од тога није утицало на промјену политике и стања у БиХ, те да је дошло вријеме да се то питање мора системски рјешавати, јер одгађање носи још веће опасности.

"Из фазе опирања притисцима Република Српска мора прећи на активно дјеловање у остваривању своје уставне позиције", нагласио је Додик.

Подсјетивши да се идуће године навршава 25 година од закључивања Дејтонског мировног споразума, Додик је нагласио да су те године појели странци, испуњавајући захтјеве бошњачке стране за унитаризацију БиХ, супротно Уставу БиХ.

"Не смије се дозволити наставак такве агоније, која БиХ води неповратно у распад, више фактички, него формални", каже Додик.

Он је поновио да је за ниво БиХ карактеристично да стоји у мјесту, нема иницијатива за развој економије и инфраструктуре, визије, нити одговорности.

"Не треба трагати за изгубљеним временом, него одговорно, у складу са Дејтонским споразумом, предузимати кораке за развој Републике Српске и дејтонске БиХ, сарађујући са свима који то желе", рекао је Додик.

Он је нагласио да је Уставом БиХ, његовим чланом 3.3.б. регулисано да "општи принципи међународног права представљају интегрални дио права БиХ".

"То је додатно разрађено тачкама седам и осам Анекса један на Анекс четири, који је Устав БиХ, према којем се у БиХ непосредно примјењују и два документа - Међународни пакт о грађанским и политичким правима и Међународни пакт о економским, социјалним и културним правима, који гарантују право свих народа на самоопредјељење", прецизирао је Додик.

Према тумачењима аката међународног права, каже Додик, "отцјепљење као крајњи вид стварања властите државе могу имати само народи који трпе дискриминацију, одрицање права на представничку владу и само уколико је дискриминационо понашање толико продорно, разгранато и систематско да конкретно угрожава опстанак таквих народа и гдје не постоји јака вероватноћа да ће се дискриминација окончати".

"Република Српска која је, као држава српског народа и других који ту живе, своју државност - територију, власт, становништво - унијела у Дејтонски споразум, константно трпи дискриминацију неправним дјеловањем ОХР-а и Уставног суда БиХ", истакао је Додик.

Он је упозорио да су Српској систематски кршена права која има по Уставу БиХ - отимане надлежности и формиране институције у корист БиХ, и то без уставног основа. /наставиће се/бон/мис/вј