ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана11/11/2019

СРПСКА НЕМА ПРАВО ДА ОДУСTАНЕ ОД АУTОНОМИЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 11. НОВЕМБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас да Република Српска нема право да одустане од своје аутономије, државности и самосталности које су потврђене Дејтонским мировним споразумом.

 

"Данас послије скоро 25 година од њиховог закључења Република Српска има обавезу да очува своја права из међународног уговора", рекао је Додик на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Он је нагласио да Народна скупштина Републике Српске, као највише законодавно тијело састављено од легитимних представника народа који живи у Српској, у својим рукама има све што је потребно да би се вратила у оквире изворног Дејтона.

"Република Српска то може остварити новим Уставом Републике Српске, а у складу са Уставом БиХ - преписујући одредбу члана 3.1. Устава БиХ. Други став истог члана већ је написан у Уставу Републике Српске - члан 3. /амандман 56/", прецизирао је Додик.

Он је нагласио да ће се ово вријеме памтити по томе шта је остварено, а не по томе "каквим смо притисцима и уцјенама били изложени да одустанемо од својих права".

"Да смо се предали у бројним ситуацијама у годинама послије рата или да нисмо одабрали прави пут, била би поништена државност Републике Српске", рекао је Додик.

Он је напоменуо да су ставови и потези које је Српска повлачила били прилагођени времену и снази коју је тада имала.

"Дочекали смо вријеме када међународно право поново добија на значају и оно што је записано у Дејтонском споразуму. Зато данас отворено и одговорно расправљамо о кршењу Дејтонског споразума и посљедицама који и сада пријете да обесмисле Републику Српску", рекао је Додик.

Он истиче да су прошла времена када су високи представници испуњавали захтјеве само једне стране у БиХ, те да су ставови Српске јасни и одавно познати, а то су - залагање за мир, поштовање демократије кроз изборну вољу, понос и љубав за Републику Српску, остваривање њеног суверенитета и аутономије потврђених Дејтонским споразумом и Уставом БиХ као право на слободу.

Додик сматра да је данашња антидејтонска БиХ на неповратном путу распада вољом и дјелима бошњачких структура потпомаганих дијелом међународне заједнице, понајвише њихових дипломатских представника на служби у Сарајеву. /наставиће се/бон/мис/вј