ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана11/11/2019

ЂОКИЋ: СКУПШТИНСКИ ЗАКЉУЧЦИ ДА БУДУ КОНСТРУКТИВНИ

 

БАЊАЛУКА, 11. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић изразио је очекивање да ће на посебној сједници Народне скупштине бити донесени конструктивни закључци којима ће бити побољшани односи у БиХ.

 

"У име СП позивам да заједнички креирамо закључке, покренемо нови процес и створимо боље односе у БиХ", рекао је Ђокић, обраћајући се на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске током разматрања информације о неуставној трансформацији дејтонске БиХ и утицају на положај и права Републике Српске.

Он је подсјетио да је од потписивања Дејтонског мировног споразума БиХ константно назадовала.

"Најдеструктивнију улогу по реализацију онога што је предвиђено Дејтонским споразумом и за уређење односа имала је међународна заједница, посебно високи представници", истакао је Ђокић.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да треба јачати Српску и да опште и национално мора да буде приоритет.

"Имамо Резолуцију о војној неутралности Републике Српске и она нам даје снагу да се питамо и да нас питају", истакао је Стевандић обраћајући се посланицима.

Он је рекао да Резолуција о војној неутралности Републике Српске треба да буде полазна основа за данашњу расправу, политичко јединство и саборност у парламенту Републике Српске.

"Морамо да се договоримо шта је приоритет Републике Српске, шта ми то нудимо, које папире и акте, а не да се бавимо међусобним свађама и препуцавањима", нагласио је Стевандић.

Предсједник НДП-а Драган Чавић рекао је да је Република Српска потписивањем Дејтонског мировног споразума 1995. године добила међународно признање у оквиру дејтонске БиХ.

"Постојање Републике Српске је међународно стечено право, иако су дејтонска рјешења мијењана одмах по потписивању Дејтонског мировног споразума. Данас сви потврђујемо да имамо Републику Српску, али се о кључним питањима мора заузети заједнички став", рекао је Чавић у обраћању парламенту Републике Српске. /наставиће се/мис/бон/вј