ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура11/11/2019

У СУБОТУ У 14 ГРАДОВА МАНИФЕСТАЦИЈА НОЋ ТЕАТРА

 

БАЊАЛУКА, 11. НОВЕМБРА /СРНА/ - Манифестација Европска ноћ театра у БиХ биће обиљежена у суботу, 16. новембра, у 14 градова са 26 програма у оквиру којих ће позоришта отворити своја врата и показати колико је театарска умјетност важна.

 

Координатор ове манифестације Мерима Хандановић рекла је да је пријављено 19 учесника, међу којима је пет јавних театара.

"Осим позоришта, учествују музеји, академије, културно-спортски центри, домови култура, те аматерска позоришта", рекла је Хандановићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је навела да ће бити одиграно 10 позоришних представа, од којих ће премијерно бити изведена представа "Отело", коју је припремило Босанско народно позориште из Зенице.

"Осим представа, биће уприличене промоције књига, онлајн театарске изложбе, а у програм манифестације биће укључена и два фестивала - `Кестенбург` Бањалучког студентског позоришта и Фестивал драмског стварлаштава Власеница", рекла је Хандановићева.

Она је изразила задовољство што ова манифестација, која се одржава треће суботе у новембру, у БиХ сваке године окупља све више учесника, као и бројну публику која показује да ова умјетност све више добија на значају.

Представник Народног позоришта Републике Српске Александар Матрак рекао је да ће ово позориште Ноћ театра обиљежити извођењем представе "Злочин и казна" на сцени Народног позоришта "Стерија" у Вршцу у оквиру фестивала "Вршачка позоришна јесен".

"Ово је традиционална манифестација у којој наша позоришна кућа учествује сваке године, те овог пута нисмо на нашој сцени, него у гостима", рекао је Матрак.