ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана11/11/2019

ЈОШ ЈЕДНА ПОНУДА, ОПОЗИЦИЈИ НЕПРИХВАTЉИВА

 

БАЊАЛУКА, 11. НОВЕМБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је неопходно одговорити на стална кршења Дејтонског споразума, одбацити бонска овлаштења и навести да је то незаконито, те понудио опозицији да избаци све што јој не одговара у Информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на Српску и напише шта мисли да је потребно.

 

"Клуб посланика СНСД-а не жели да повуче ову информацију, али све што опозиција мисли да је нетачно нека избаци из овог документа и допише шта мисли и то је моја још једна понуда јер сте претходну одбацили. Ако то нећете, онда ћемо говорити о некој другој аргументацији која је јасна", рекао је Додик на посебној сједници Народне скупштине.

Додик, који је и лидер СНСД-а, подсјетио је да је СДС био владајућа партија када је Народна скупштина Републике Српске донијела резолуцију да се иде у евроатлантске интеграције.

"Најгоре за нас је да шутимо, а све ово вријеме у Сарајеву су ме питали шта ће урадити Народна скупштина Републике Српске. Нигдје нисам рекао да треба донијети одлуку о независности, већ сам рекао колико је важан овај парламент и тек би се видјело када би била изгласана оваква врста одлуке - читав свијет би се према томе окренуо", додао је Додик.

Он је замолио СДС и ПДП да одустану од измјена Пословника о раду парламента БиХ јер ће то ићи на штету Републике Српске, а српски народ биће мајоризован и прегласаван.

"Под плаштом бриге за народ ви сада кажете да је потребно промијенити Пословник о раду што је веома опасно. Tражим од Народне скупштине да донесе закључак да је оваква намјера штетна за Републику Српску и предлажем да усвоји измјене Кривичног закона Републике Српске и да свако кршење ставова скупштине буде кривично дјело. Предлажем и да се закључи да се више неће прихватати одлуке високог представника базиране на бонским овлаштењима и нећемо их објављивати у Службеном гласнику", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, свака повреда позиције Републике Српске подразумијева да њени представници у органима БиХ зауставе рад.

"Предлажем да усвојимо Информацију, са задатком да је Народна скупштина преведе и достави на све свјетске адресе и посланицима Европског парламента, конгресменима, званичницима Русије, Србије, Аустрије. Важно је да у овоме учествујете као опозиција, а ми ћемо то свакако урадити и без вас", рекао је Додик.

ШеФ Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић поновио је да наведена информација мора бити одбачена и да заједнички тимови формулишу закључке које би Народна скупштина усвојила.

Потпредсједник Народне скупштине Соња Караџић Јовичевић упитала је зашто сви посланици ДНС-а не присуствују посебној сједници, јер је та странка предлагач материјала. /наставиће се/бон/мис/мир