ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура11/11/2019

ПРОМОВИСАНА КЊИГА БОРЕ КАПЕТАНОВИЋА "УВИЈЕК БОЛИ КАД СЕ ВОЛИ"

 

ПРИЈЕДОР, 11. НОВЕМБРА /СРНА/ - Пјесник Боро Капетановић промовисао је вечерас у Приједору књигу "Увијек боли кад се воли" којом обиљежава 45 година књижевног рада.

 

"Није лако дочекати 45 година рада и 67 година живота јер је у овим годинама мало шта човјеку ружичасто. Књижевност је оно што што човјеку оплемењује душу, дух и она му гарантује неку духовну сигурност", рекао је Капетановић.

Он је на вечерашњој књижевној вечери у градској читаоници изјавио да су ово и тужни и весели јубилеји.

"Тужно је јер поглед уназад као да значи да се живот приводи крају, а кад погледаш колико је тог пређеног пута онда се човјек весели том успјеху", рекао је Капетановић.

Говорећи о положају књижевности данас, он каже да је ситуација чемерна.

"Ви немате доброг романа од 1966. године, од `Дервиша и смрти` и нисам задовољан тиме, али то не значи да људи не треба да пишу. Поезија је мало жешћа него проза која ми је сва иста и у свему што читам не налазим неко задовољство", рекао је Капетановић.

Он је додао да се његова најновија књига бави малим записима о животу, да има тираж од 200 примјерака и да је више за пријатеље и за промоције.

"До сада сам одржао овакве промоције у Лопарама и Српцу, а очекујем да буде организована и у Бањалуци", навео је Капетановић.

Капетановић је током готово пола вијека књижевног рада добио бројна књижевна признања, а његова поезија уврштена је у бројне антологије.

Рођен је у Горњем Соколову у Капетановићима, у општини Кључ. У књижевности је присутан од 1972. године када је објавио прве пјесме. До 1995. живио је у Санском Мосту, а данас живи и ствара у Бањалуци.

Вечерашњу промоцију у Приједору организовала је Народна библиотека "Ћирило и Методије".