ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика12/11/2019

ЧАНКОВИЋ: РЕФЕРЕНДУМ ГРАЂАНА СРПСКЕ О УЛАСКУ У ВОЈНЕ САВЕЗЕ

 

БАЊАЛУКА, 12. НОВЕМБРА /СРНА/ - Србски народни покрет /СНП/ "Избор је наш" покренуо је грађанску иницијативу за допуну Кривичног законика Републике Српске, који би обавезао све српске представнике на нивоу БиХ да питање уласка у неки војни савез, попут НАTО-а, мора бити ријешен на обавезујућем референдуму грађана Српске.

 

Предсједник СНП "Избор је наш" Дане Чанковић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је разлог покретања ове иницијативе заштита Републике Српске, њених вриједности и грађана, јер би улазак у војни савез попут НАТО-а, нажалост, омогућио развлашћивање, па чак и укидање Српске која је гарант заштите интереса српског народа на овим просторима.

"Нико нема право због погинулих бораца и грађана који су бомбардовани да омогући улазак у било који војни савез, а поготово у НАТО", истакао је Чанковић.

Он је рекао да ће овај покрет имати мобилне тимове који ће прикупљати потписе грађана у Републици Српској, додавши да постоји могућност да се то учини у просторијама овог покрета у близини Економског факултета у Бањалуци.

Адвокат Небојша Пантић рекао је да иницијатива подразумијева допуну Кривичног законика Републике Српске новим кривичним дјелом против уставног уређења Српске - неовлаштено гласање о чланству у међународним војним савезима или организацијама.

"Према овом приједлогу, делегати из Републике Српске у Дому народа парламента БиХ и посланици из Републике Српске у Представничком дому БиХ који би без референдумске одлуке грађана Републике Српске гласали о чланству БиХ у међународним војним савезима или организацијама били кажњени затвором од двије до 12 година", појаснио је Пантић.

Члан Предсједништва Организације страјешина Војске Републике Српске Мико Шкорић сматра да би улазак БиХ у НАТО био чист економски губитак за БиХ и Републику Српску јер овај војни савез има принцип да око два одсто бруто домаћег производа мора да се издваја за оружане снаге, као и за одржавање савеза.

Шкорић упозорава да би БиХ била само додатни потрошач израбљене технике која захтијева одржавање због чега би ушла у зачарни круг беспотребне потрошње.