ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика12/11/2019

ТРИВИЋ: ПОНУДА ЗА УСАГЛАШАВАЊЕ СТАВОВА НЕОЗБИЉНА

 

БАЊАЛУКА, 12. НОВЕМБРА /СРНА/ - Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Јелена Тривић тврди да је срамна Информација о неуставној трансформацији дејтонске БиХ и утицају на положај и права Републике Српске која је била материјал за посебну сједницу, те да је неозбиљна понуда за усаглашавање ставова у паузи сједнице.

 

"Они /СНСД/ су недјељама писали ту информацију у којој се на 20 страница вријеђају опозициони политичари и о њима износе неистине без доказа, да би нам у скупштинској паузи понудили да усагласимо материјале за два часа по скупштинским ходницима, што је технички и оперативно немогуће", рекла је Тривићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она каже да јој је драго да су опозиционе странке показале јединство у непристајању на такву понуду, те истакла да је то учињено јер се јединство не гради на скупштинским паузама, већ годинама.

Тривићева сматра лошим што у информацији није осуђен програм ХДЗ-а БиХ и разне декларације те странке, којим се предвиђа укидање ентитета, те да то није поменуто због блискости лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и предсједника СНСД Милорада Додика.

Она је поновила да се измјенама Пословника у Представничком дому парламента БиХ жели откочити рад парламента БиХ.

Посланик у Клубу СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Небојша Вукановић сматра да је Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ, на јучерашњој сједници "понизио парламент Српске и њене остале институције".

Он каже да опозиција није хтјела гласати за закључке, али да очекује да владајућа већина, која јесте, од Нове године почне да их спроводи.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске у којој се наводи да институције Републике Српске имају обавезу да инсистирају на досљедном спровођењу Дејтонског мировног споразума, нарочито Анекса четири - Устава БиХ.

Посланици су јутрос усвојили закључке владајуће већине у којима се истиче да Народна скупштина одбацује све акте који су противуставни и нису у складу са Општим оквирним споразумом за мир у БиХ.