ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика12/11/2019

АНП И ПИТАЊЕ МИГРАЦИЈА СКИНУТО С ДНЕВНОГ РЕДА

 

САРАЈЕВО, 12. НОВЕМБРА /СРНА/ - Савјет министара у техничком мандату није данас расправљао о Нацрту годишњег националног програма /АНП/ БиХ 2018-2019. година, као ни о стању у области миграција у вези са повећаним приливом миграната у БиХ, изјавио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету минстара у техничком мандату Мирко Шаровић.

 

Шаровић је на конференцији за новинаре након сједнице рекао је да је АНП скинут са дневног реда, као што је био случај и раније.

Он је нагласио да сматра да је о том питању разговарано раније на колегијуму, Одбору за економију и другим форумима, те да заговара да Савјет министара у овом формату не треба да то да разматра.

"Питање миграната није разматрано јер је службено одсутан министар /безбједности у Савјету минстара у техиничком мандату Драган/ Мектић у чијој је то надлежности и биће разматрано на некој наредној сједници", рекао је Шаровић.

На питање да ли ће бити испоштован рок Предсједништва БиХ да Савјет министара сачини свеобухватну информацију о проблему миграната, Шаровић је рекао да на то треба да одговори Мектић.

Шаровић је истакао да нема никакве мистерије када је ријеч о подјели средстава од џи-ес-ем /GSM/ лиценце, истичући да је то у надлежности Министарства транспорта и комуникациаја, те да је позната формула расподјеле.

"Такође није било никакве мистерије око подјеле средстава клиринга. Било је неких изјава око тога да је било потраге за тим новцем. Новац од клиринга дијели се законом утврђеном формулом и тачно се зна колико припада једном, другом ентитету и БиХ. Треба захвалити министру финансија /Вјекославу/ Беванди што је успјешно спровео тај процес и обезбиједио новчану накнаду умјесто робе", рекао је Шаровић.

Он сматра да је рјешавање клириншког дуга један од најуспјешније завршених послова у протеклом периоду.

Говорећи о такозваном "малом Шенгену", Шаровић је истакао да је ријеч о иницијативи за унапређење зоне слободне трговине и већем повезивању.

"Предсједавајући Савјета министара /у техничком мандату/ Денис Звиздић био је у Охриду са премијерима других земаља. На сједници нас је о томе информисао. Ја сам један од оних који подржава ту иницијативу и сматрам да БиХ треба да буде у том пројекту од почетка", рекао је Шаровић.

Он је нагласио да ће увијек промовисати иницијативе које подржавају регионално повезивање, уз нагласак да то не треба да буде било каква замјена европском путу.

"Надам се да ће БиХ бити позвана у децембру у ширем саставу како би конкретније разговарали о овој иницијативи", рекао је он.

Када је ријеч о рјешавању питања границе са Србијом, Шаровић је напоменуо да је то питање за обје стране.

"Преговара се о детаљима и уколико се нађе заједнички језик о свим детаљима имаћемо споразум о граници. То је двосмјерна улица. У сваком случају то је важно питање на којем треба радити", додао је он.