ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика12/11/2019

ЗВИЗДИЋ НЕМА ЛЕГИТИМИТЕТ ЗА ДЕФИНИСАЊЕ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ

 

САРАЈЕВО, 12. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да ни предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић ни Савјет министара немају уставни легитимитет за дефинисање спољне политике БиХ.

 

"Устав БиХ јасно и прецизно каже да Предсједништво дефинише спољну политику БиХ", рекао је новинарима Кошарац, кoментаришући Звиздићеву изјаву да је веома тешко говорити о "мини Шенгену" и да БиХ није спремна да учествује у било којој иницијативи или споразуму, јер би то могло имати "негативне посљедице на даљи пут БиХ према чланству у ЕУ".

Истичући да је Звиздић изашао из оквира Устава БиХ, Кошарац је констатовао да претходних неколико година, захваљујући СДС-у и ПДП-у, није било адекватног супротстављања политикама Дениса Звиздића у Савјету министара.

"Из аспекта таквог поданичког односа СДС-а и ПДП-а према политикама Звиздића и СДА данас имамо ситуацију да Денис Звиздић може да говори у функцији предсједавајућег Савјета министара и функцији предсједавајућег Представничког дома", рекао је Кошарац.

Када је у питању оцјена предсједника СДС-а Мирка Шаровића да усвојени закључци Народне скупштине Републике Српске "нису одговорили сврси", односно да нису плод заједничког дјеловања свих посланика у Скупштини, Кошарац је изразио жаљење што постоји политичар из Српске који се на такав начин односи према њеним институцијама.

"Жао ми је што постоји политичар из Републике Српске који се на такав начин односи према вољи народа у Српској. Народна скупштина је воља народа Српске", рекао је Кошарац.

Он је истакао да ово показује да је политика СДС-а, Шаровића и неких других усмјерена ка дерогирању институција Републике Српске и њеног уставног капацитета.

"То је врло транспарентно рекао, потврђујући издајничку политику и политику додворавања политичким структурама из Федерације БиХ", рекао је Кошарац, наводећи да је Народна скупштина закључке који су у интересу грађана и Републике Српске донијела у складу са Уставом, законом и пословником.

Према његовим ријечима, овакве квалификације немају велики домет и прије свега говоре о потреби Шаровића да се "додвори онима који су га изабрали 2014. године у власт и који га и данас одржавају у политичком животу, а то су, прије свега, дио међународне заједнице и Бакир Изетбеговић".

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ оцијенио је да најаве из СДС-а да би посебна сједница Представничког дома у вези са њиховом иницијативом за промјену пословника могла бити одржана крајем новембра показује синхронизовано дјеловање СДС-а и СДА.

"Звиздић ће бити одсутан јер иде у Америку и очигледно се тражи термин да СДС и ПДП поднесу захтјев за посебну сједницу онда кад он слети на сарајевски аеродром. Мислим да то потврђује да све ово око пословника јесте активност коју је осмислила СДА, а извођач радова су СДС и ПДП", закључио је Кошарац.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске донијела закључак и позвала све представнике из Српске да не учествују у измјенама пословника било које институције прије него се о томе обави шира расправа у институцијама Републике Српске.

Истичући да су закључци Народне скупштине обавезујући за све представнике из Републике Српске, Кошарац је оцијенио да СДС и ПДП воде политику игнорисања тих ставова.

"Једино реално јесте да СДС и ПДП повуку приједлог промјене пословника", закључио је предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.