ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура12/11/2019

ТАКМИЧЕЊЕ СТУДЕНТСКИХ ФИЛМОВА У ОКВИРУ "ПРВОГ КАДРА"

 

ЗВОРНИК, 12. НОВЕМБРА /СРНА/ - У оквиру 13. Међународног филмског фестивала "Први кадар" одржава се и такмичење студентских филмова у категоријама кратки, играни и документарни филм, а кренуо је и Дјечији филмски програм "Кидс фест", рекла је данас умјетнички директор и селектор фестивала Александра Митрић Штифанић.

 

Штифанићева је на конференцији за новинаре истакла да је приказан и кратки играни филм "Челкаш" Ружице Ање Тадић, студента Академије умјетности из Новог Сада.

Она је навела да је ове године у оквиру "Кидс феста", пратећег програм фестивала, приказан избор анимираних филмова Међународног филмског фестивала "Константинов златник" из Ниша.

Она је представила Слободана Милошевића, једног од оснивача студија цртаног филма СЦФ 98 Ниш са којим сарађује "Први кадар".

"Та наша сарадња пренесена је и на Зворник, па је прошле године овдје одржана радионица анимираног филма на којој су и полазници из Зворника учествовали", подсјетила је Штифанићева.

Ружица Ања Тадић рекла је да је "Челкаш" први играни филм који је радила на Академији "по задатку", а односи се на то да се изабере приповијетка, писац, или прича по избору и да се уради адаптација.

"Избор је пао на дјело Максима Горког. То је била моја интуиција, неки пут који сам одабрала, прије свега епоху, што је мени донијело неку креативност", рекла је Тадићева и додала да јој се чини да је филм изазвао пажњу и позитивну реакцију младе зворничке публике.

У оквиру студентског програма представљен је и кратки играни филм "Моменто мори" Ђорђа Милосављевића, апсолвента на Академији умјетности из Београда, чија се радња односи на највећу опсаду у историји ратовања - Лењинградску битку.

Милосављевић и Михајло Витезовић, дипломирани драматург Академије умјетности Београд, са овим историјским догађајем везали су "једног нашег лика" коме је у вријеме опсаде Лењинграда улетио кроз прозор гавран коме бива све боље, а човјеку све лошије, па човјек мора да суочи са сопственом смртношћу и смислом живота.

Слободан Милошевић из Ниша изразио је задовољство што присуствује фестивалу "Први кадар" и нагласио да су приказаним филмовима у Зворнику жељели да дјеца и гледаоци имају прилику да виде шта се гледа у Нишу, какви су аутори и квалитет филмова.

"Изабрали смо блок филмова који су из целог света. Сарадња 'Први кадар'-СЦФ 98-Зворник је врло значајна, треба радити на томе да се ширимо, умрежавамо, разменимо оно што знамо и умемо, јер то може да изнедри нешто ново", рекао је Милошевић.

У такмичарском дијелу програму фестивала приказан је и документарни филм Игора Тохоља "Сигуран посао".

Тохољ је рекао да је његова основна инспирација за филм однос према животном циклусу који неумитно има почетак и крај и додао да му је било интересантно да тој теми приђе из угла конзумеризма јер све што спада у корпус животног циклуса има врсту паковања, па и људско тијело.

Штифанићева је рекла да је Тохољ уредник филмског програма Дома културе Студентски град и уредник издања које је представљено у оквиру Промоције књиге под називом "Дуго и нетремице – поглед на ликове у документарном филму", аутора Владимира Шојата.

Шојат је појаснио да се двије одреднице "дуго" и "нетремице" односе на начин на који аутор документарног филма мора да гледа своје ликове.

"Разлика између њих је што 'нетремице' подразумева пажљиво посматрање, готово без трептања и 'дуго' у смислу периода у коме се раде филмови, а документарни филмови се раде некада по 10 и више година, док њихов садржај понекад обухвата живот неких јунака", рекао је Шојат.

Глумица и режисерка Јелена Раденовић, један од предавача о основама глуме на филму у данашњој Филмској школи "Првог кадра", рекла је да су први утисци са радионице сјајни "јер су деца заиста фантастична".

"Мислим да је ово сјајан начин да се његује нека нова публика, да се да прилика младим људима да виде како је то бити са друге стране", рекла је Раденовићева.

Она је истакла да су полазници драмских секција из двије зворничке средње школе, који нису имали прилику да се сусретну са филмском глумом и камером, врло брзо схватили како треба да прилагоде свој глумачки израз камери.

У оквиру Међународног филмског фестивала "Први кадар" вечерас ће из Архива Југословенске кинотеке-Националног филмског архива Србије бити приказани документарни филмови о БиХ до 1949. године под називом "Вече лауреата".

У Зворнику је синоћ премијерним приказивањем филма "Пијавице" редитеља Драгана Маринковића, те продуцента и глумца Лазара Ристовског, свечано отворен 13. Међународни филмски фестивал "Први кадар".

"Први кадар" отворио је Ристовски, истичући да је овај фестивал јако битан јер приказује врло одабране филмове.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а ову престижну манифестацију подржали су град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево и Адико банка.

Медијски покровитељи су Новинска агенција Републике Српске - СРНА и РТРС.