ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/11/2019

ЕНТИТЕТИ ИМАЈУ ПРАВО ДА ТУМАЧЕ ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ

 

БАЊАЛУКА, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић оцијенио да БиХ јесте међународно призната, али да нико не може говорити да ентитети немају одређена и уставом загарантована права, као и суверенитет.

 

"Као политичар и правник сматрам далеко релевантнијим тумачење Дејтонског споразума од Народне скупштине као највишег законодавног тијела Републике Српске, него појединих амбасадора или политичара из међународне заједнице", рекао је Петковић Срни.

Коментаришући став амбасадора земаља чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира /ПИК/ да се закључци са посебне сједнице Народне скупштине о Информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске заснивају на погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, Петковић је поручио да Република не би доносила поменуте одлуке и закључке да нема суверенитет.

Амбасадори земаља чланица ПИК-а сматрају да се закључци Народне скупштине Републике Српске заснивају на, како кажу, погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, због чега их одбацују.

У изјави амбасадора, са којом Русија није сагласна, тврди се да БиХ ужива суверенитет, а Устав БиХ не оставља простор за "суверенитет" ентитета, који правно постоје само на основу Устава БиХ, те да је то у више наврата потврдио Уставни суд БиХ.

Управни одбор ПИК-а наводи да је БиХ призната као суверена држава 1992. године, те је потписивањем Дејтонског споразума трансформисана "у државу која се састоји од два ентитета" и да су закључци Народне скупштине Републике Српске су, према мишљењу амбасадора, у супротности са овим чињеницама.