ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/11/2019

ПИК НЕЗАКОНИТ, А ЊЕГОВ СТАВ НЕУТЕМЕЉЕН

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Универзитетски професор Радомир Лукић рекао је Срни да Савјет за спровођење мира /ПИК/ нема закониту основу јер није дио механизма створеног Дејтонским мировним споразумом, те да ово тијело погрешно тумачи Дејтон, па је његов став неутемељен.

 

Коментаришући став Управног одбора ПИК-а да се закључци Народне скупштине Републике Српске заснивају на, како сматрају, погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, Лукић је истакао да је то лако рећи, али да треба образложити да би се могло одговорити на те њихове тврдње.

"Савет за спровођење мира, као тело које нема своју закониту основу, с друге стране, погрешно тумачи Дејтонски споразум и све његове анексе, тако да је њихов став неутемељен", рекао је Лукић, који је професор уставног права на Правном факултету у Источном Сарајеву.

Нагласивши да став ПИК-а не може никога да зачуди јер је увијек био велика подршка виксоком представнику, Лукић је оцијенио да су чланови овог савјета, амбасадори великих западних земаља, директно утицали на неке од одлука ОХР-а.

Лукић је навео да је заслуга ПИК да високи представник у БиХ постане тијело које ничим није везано ни ограничено, нити одговара народу, ни ентитетима.

У изјави амбасадора, са којом Русије није сагласна, тврди се да БиХ ужива суверенитет, а Устав БиХ не оставља простор за "суверенитет" ентитета, који правно постоје само на основу Устава БиХ, те да је то у више наврата потврдио Уставни суд БиХ.