ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/11/2019

ЕЛЕКТРОНСКИ ДО ПОДАТАКА ПОТРЕБНИХ ЗА ЗАПОЧИЊАЊЕ ИЗГРАДЊЕ

 

БАЊАЛУКА, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић сматра да ће спровођење "Инспајер" директиве ЕУ омогућити да се електронски долази до података неопходних за започињање изградње индивидуалног или инфраструктурних пројеката.

 

"Надам се да ће Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИПП/, у потпуности спроводећи ову директиву, бити сервис грађанима и институцијама у дугорочном развоју", рекла је Голићева новинарима у Бањалуци поводом завршне конференције "Импулс" пројекта којим се пружа техничка и финансијска подршка националним катастарским и картографским институцијама западног Балкана да своје пословање и развој у домену инфраструктуре просторних података прилагоде "Инспајер" директиви ЕУ.

Голићева, која је и потпредсједник Владе Српске, појаснила је да је "Инспајер" директива ЕУ веома битна због размјене свих геоподатака између институција и у смислу функционисања електронске Владе, али и да би грађани лакше дошли до података када је ријеч о некретнинама.

"Надам се да ће на данашњој завршној конференцији бити договорени неки нови пројекти како бисмо многе институције прилагодили савременим европским трендовима и спроводили европске стандарде да би наши грађани, привредни субјекти и институције што лакше остварили своја права", истакла је Голићева.

Директор РУГИПП-а Босиљка Предраговић рекла је да је Управа у оквиру "Импулс" пројекта развила 10 електронских сервиса што значи да они који користе те податке могу да путем "Геопортала Републике Српске" на једном мјесту приступе подацима.

"У надлежности РУГИПП-а је вођење `Геопортала Републике Српске`, а и производимо највише геопросторних података. Подаци који би се требали налазити на овом порталу, осим података РУГИПП-а, су и подаци Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Завода за статистику, из области хидроградње и подаци јединица локалне самоуправе. Циљ нам је да се сви увежемо", појаснила је Предраговићева новинарима у Бањалуци.

Предраговићева је оцијенила да је "Инспајер" директива тешка за потпуну примјену, будући да је ријеч о дуготрајном процесу, али да Српска учи на грешкама земаља ЕУ и иде бржим кораком.

"Циљ нам је да грађани најлакше и најбрже дођу до потребних података", поручила је Предраговићева.

Она је појаснила да је "Импулс" пројекат током неколико година трајања и захваљујући помоћи Шведске омогућио РУГИПП-у да се упозна о "Инспајер" директиви ЕУ, започне њено спровођење с циљем да геопросторни подаци које дистрибуишу буду на нивоу који ће крајњим корисницима омогућити брзо и ефикасно кориштење.

"Овај пројекат је изњедрио и споразум између свих земаља корисника овог пројекта о размјени знања и искустава, али и да потпишемо билатералне споразуме о сарадњи, између осталог са Црном Гором, Србијом и Сјеверном Македонијом", навела је Предраговићева.

Амбасадор Шведске у Бих Јохана Стомквист рекла је да је земљишна управа кључна за процес приступања ЕУ и владавину права, економски развој и заштиту животне средине.

"Наставићемо да подржавамо пројекте у регији заједно са партнерима који ће побошљати живот грађана, због чега је и важан овај пројекат о земљишној администрацији", поручила је Стромквистова.

Стромквистова сматра да је ова реформа важан темељ за развој западног Балкана.

Директор Управе за некретнине Црне Горе Драган Ковачевић рекао је да оно што се ради у региону у области земљишне администрације представља путоказ за друге сличне земље да се удруже и размјењју знања како би стигли у ЕУ.

Пројекат "Импулс" је донаторски пројекат Владе Шведске којим се пружа техничка и финансијска подршка националним катастарским и картографским институцијама западног Балкана да своје пословање и развој у домену инфраструктуре просторних података прилагоде "Инспајер" директиви ЕУ.