ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/11/2019

КОМШИЋЕВ "КАФАНСКИ ПРИСТУП" РУШИ ИОНАКО ЛОШ УГЛЕД БиХ

 

МОСТАР, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Политолог са Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару Горан Кутле сматра да "кафански приступ" предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића током сусрета са француским предсједником Емануелом Макроном руши углед БиХ који ионако није посебно висок.

 

"Комшић је још једном показао изузетан политички дилетантизам на себи својствен начин. У мањку спољнополитичких успјеха, Комшић користи сваку прилику, укључујући и мултилатералне састанке на које долази по својој дужности да би износио свој лични став", рекао је Кутле.

Тако је, додао је он, био случај и на примању уочи радног састанка на Паришком форуму мира када је, мимо сваке дипломатске праксе, Комшић задржао свог домаћина Макрона на црвеном тепиху да би критиковао његове недавне изјаве у стилу као да су њих двојица "стари јарани" па могу прекршити протокол.

"На Комшићев 'кафански' приступ већ смо одавно навикли, али његови иступи према вани итекако штете спољнополитичком угледу земље коју представља, а који ионако није на високим гранама", упозорио је Кутле.

Он сматра да се проблем с тероризмом у БиХ не био смио игнорисати, те је критиковао поновне Комшићеве прозивке службене политике Хрватске коју он види као кључног покретача "штетних изјава по БиХ", преноси портал Хрватски медијски сервис /ХМС/.

Кутле каже да се за проблем екстремизма у БиХ не може рећи да не постоји, већ се треба суочити с њим, те да је погрешно да Комшић у овој ситуацији тражи кривца у Хрватској.

"Комшић не само да тако увјерава своју 'рају' која му свакодневно пише хвалоспјеве да ради праве ствари, већ прикрива и властите неуспјехе представљајући се као истински и једини заштитник БиХ. Комшић и 'комшићи' би се некад требали запитати колико они сами наносе штете БиХ властитим поступцима", оцијенио је политолог Кутле.

Новинар ХМС-а Бранимир Галић сматра да Комшић крши основе дипломатске праксе и све чини да би се додворио онима који га држе на функцији.

"Други бошњачки члан Предсједништва Жељко Комшић је политички дилетант који не познаје основе дипломатске праксе, а опстанак на функцији једног од шефова државе омогућио му је накарадан и неуставан изборни закон", истакао је Галић.

Он сматра и да су изјаве Комшића у задње вријеме све екстремније јер зна да би, ако СДА тако одлучи, лако могао постати сувишан.

"Очекујем да ће се БиХ у периоду који је пред нама сусрести с озбиљним безбједносним изазовом због најављеног повратка исламских терориста. Бојим се да правосудне институције неће имати капацитет и компетенције да би адекватно процесуирале и казниле оне који су отишли у 'свети рат'", рекао је Галић.

На примању уочи радног састанка на Паришком форуму мира Комшић је прекршио дипломатски протокол да би појаснио Макрону да није био у праву када је говорио о БиХ као "темпираној бомби" која куца уз границу с Хрватском због повратка џихадиста.