ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/11/2019

ПИК НЕ РАЗУМИЈЕ СУШТИНУ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА

 

БАЊАЛУКА, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Професор Уставног права Синиша Каран изјавио је да Савјет за спровођење мира /ПИК/ не разумије суштину Дејтонског мировног споразума, а посебно Анекса четири и истакао да Република Српска има право да тражи враћање и преиспитивање свих неуставно пренесених надлежности.

 

"ПИК не разумије суштину специфичне федералне државе која је настала Анексом четири Дејтонског мировног споразума, нити суштину свих федералних држава на свијету", рекао је Каран Срни, коментаришући то што је ПИК одбацио
закључке са посебне сједнице Народне скупштине о информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске.

Каран је рекао да Република Српска цио Дејтонски мировни споразум посматра кроз материју конституционис /уставну материју/ о питању надлежности и подијеле надлежности федералних држава.

"Ми кроз ту призму посматрамо цијели Дејтонски мировни споразум и посебно његов Анекс четири - дејтонски Устав и управо на том фону су сви закључци Народне скупштине Републике Српске", истакао је Каран.

Каран је додао да закључци Народне скупштине Републике Српске говоре "о круцијалном бићу састава те државе", односно подјеле надлежности и оној ситуацији, како је предвиђено Уставом, када је могуће, уз стриктно подијељене надлежности, дати и додатне заједничким институцијама.

"Кључни принцип БиХ је двојни федерализам у којем су јасно и таксативно наведене надлежности БиХ, а такозваном генералном клаузулом одређене су надлежности ентитета и само ентитети и нико више не може по уставној процедури предати додатне надлежности нивоу БиХ", појаснио је Каран.

Он истиче да је суштина онога на шта Република Српска указује - да се преношење надлежности врши неуставно, путем моћи и силе.

"Зато их оспоравамо и зато оне нису уставне, и зато су неправне, нелегалне и нелегитимне", додао је он.

Каран истиче да Република Српска има пуно право да тражи враћање и преиспитивање свих неуставно пренесених надлежности, јер су оне привременог карактера. "Трајног карактера могу бити само онда када уђу у Устав БиХ, а оне нису", нагласио је он.

Амбасадори земаља чланица ПИК-а сматрају да се закључци Народне скупштине Републике Српске заснивају на, како кажу, погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, због чега их одбацују.

У изјави амбасадора, са којом Русија није сагласна, тврди се да БиХ ужива суверенитет, а Устав БиХ не оставља простор за "суверенитет" ентитета, који правно постоје само на основу Устава БиХ, те да је то у више наврата потврдио Уставни суд БиХ.