ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/11/2019

ПИК НЕ МОЖЕ ОДБАЦИВАТИ ЗАКЉУЧКЕ ПАРЛАМЕНТА СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да Савјет за спровођење мира /ПИК/ не може одбацивати закључке Народне скупштине.

 

"ПИК не може одбацити закључке. Они имају мишљење, са којим није сагласна Русија, а ми своје закључке које поштујемо", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да је Русија против става амбасадора земаља чланова Управног одбора ПИК-а који се односи на закључке Народне скупштине Српске са посебне сједнице о информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске.

Вишковић је истакао да институциjе Српске раде на измјени Устава Републике Српске.

Амбасадори земаља чланова ПИК-а сматрају да се закључци Народне скупштине заснивају на, како кажу, погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, због чега их одбацују.

У изјави амбасадора, са којом се Русија не слаже, тврди се да БиХ ужива суверенитет, а Устав БиХ не оставља простор за "суверенитет" ентитета, који правно постоје само на основу Устава БиХ, те да је то у више наврата потврдио Уставни суд БиХ.