ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/11/2019

МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ДА СЕ ВРАТИ ДЕЈТОНУ

 

БАЊАЛУКА, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Српски академик Витомир Поповић истакао је да Република Српска има право да заузме став о непоштивању Дејтонског мировног споразума и поручио да се међународна заједница мора вратити том међународном уговору или он више неће важити ни за Српску.

 

"Дејтонски мировни споразум је међународни уговор који је произвео одређене обавезе за уговорне стране и акт је највишег ранга. Бонска овлаштења и декларације као нижеразредни правни акти немају ту правну снагу и не могу бити у рангу са Дејтонским споразумом", рекао је Поповић Срни.

Поповић појашњава да стране имају право да искажу неслагање са примјеном Дејтонског мировног споразума и истиче да се непоштовање огледа и у томе што се Бонском декларацијом, која је акт нижег ранга, изашло из самог међународног уговора, а сада се покушава домаћој и међународној јавности представити да је у рангу са Дејтоном.

"Народна скупштина Републике Српске има право да о томе расправља и заузме ставове", истакао је Поповић.

Он је рекао да ентитети у складу са Уставом БиХ, проистекао из Дејтонског мировног споразума, имају одређени ниво суверенитета који је везан за све оно што представља надлежности утврђене у члану три Устава БиХ.

"Све оно што је предвиђено да спада у надлежност ентитета представља суверенитет Републике Српске и Федерације БиХ", истакао је Поповић.

Када је ријеч о одлукама Уставног суда БиХ, Поповић каже да је општепознато како је тај суд формиран, те подсјетио да је мјесто странцима у тој правосудној институцији требало да престане прије више од 20 година.

Према његовим ријечима, анализирати сада неке од одлука које је донио Уставни суд БиХ и позивати се на Дејтонски мировни споразум је благо речено смијешно и не заслужује никакву пажњу.

"Међународна заједница или се мора вратити Дејтону као међународном уговору или тај уговор више не важи не само за међународну заједницу, него ни за Републику Српску", поручио је Поповић, који је и редовни професор на бањалучком Правном факултету.

Амбасадори земаља чланица ПИК-а сматрају да се закључци Народне скупштине Републике Српске заснивају на, како кажу, погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, због чега их одбацују.

У изјави амбасадора, са којом Русија није сагласна, тврди се да БиХ ужива суверенитет, а Устав БиХ не оставља простор за "суверенитет" ентитета, који правно постоје само на основу Устава БиХ, те да је то у више наврата потврдио Уставни суд БиХ.