ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/11/2019

СТАВ У ФУНКЦИЈИ ОЧУВАЊА МЕЂУНАРОДНОГ ПРИСУСТВА У БиХ

 

БАЊАЛУКА, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Став Савјета за спровођење мира /ПИК/ о закључцима Народне скупштине Републике Српске је потпуно у функцији очувања и одржавања међународног присуства у БиХ посредством ОХР-а, који је одавно изгубио смисао, рекао је Срни предсједник НДП-а Драган Чавић.

 

Он је нагласио да у континуитету постоји спорење између ОХР-а и српских представника из Републике Српске у тумачењу дејтонских рјешења.

Чавић је навео да Управни одбор ПИК-а на нивоу амбасадора, а често и на нивоу политичких директора у правилу одржава сједнице на начин да ОХР припреми закључке, материјале и све остало.

Он је оцијенио да је овдје ријеч о реакцији ОХР-а и искориштавању састава Управног одбора ПИК-а, чији став није подржао амбасадор Русије.

Чавић је подсјетио да је још у марту 2006. године Управни одбор ПИК-а донио одлуку да се ОХР затвори 2007. године.

"Од тада је рад ОХР-а вјештачки продужаван, а тако и агонија у односима унутар ове земље јер једноставно један дио људи у БиХ, очекујући управо међународни интервенционизам, чини све да га подстакне", рекао је Чавић.

Према његовим ријечима, најчешће је та врста политике и приступа типична за бошњачке политичке представнике у БиХ, а врло често и позивају високог представника да користи бонска овлашћења и то по правилу према Српској, што је, како је нагласио, потпуно неприхватљиво.

"На крају крајева и саму квалификацију карактера интервенција високог представника у земљи у којој постоји уставни поредак, закони и легално изабрани представници, Венецијанска комисија је изрекла у свом мишљењу још 2004. године да је то `за демократску праксу у цијелом свијету, посебно у Европи, потпуно неприхватљиво` и да је `много тога у супротности са Европском конвенцијом о људским правима и општим слободама и бројним протоколима управо везано за заштиту грађанаских у људских права`", рекао је Чавић.

Амбасадори земаља чланица ПИК-а сматрају да се закључци Народне скупштине заснивају на, како кажу, погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, због чега их одбацују.

У изјави амбасадора, са којом се Русија не слаже, тврди се да БиХ ужива суверенитет, а Устав БиХ не оставља простор за "суверенитет" ентитета, који правно постоје само на основу Устава БиХ, те да је то у више наврата потврдио Уставни суд БиХ.