ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/11/2019

ВЕЋИНСКА ВОЉА О ВОЈНОЈ НЕУТРАЛНОСТИ, А НЕ СТАВ ЈЕДНОГ ЧОВЈЕКА ИЛИ ПАРТИЈЕ

 

БЕОГРАД, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Српске лиге Алексанадар Ђурђев истакао је да је у потпуности увјерен да питање војне неутралности Републике Српске није израз воље једног човека и једне странке, већ једнодушан став грађана Републике Српске, али и цијелог српског народа, ма гдје он живио.

 

"Међународној јавности је већ одавно јасно да Република Српска има свој чврст став и да се оштро противи приступању НАTО-у", рекао је Ђуђев Срни упитан да ли закључци са посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске о Информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске јасно показају домаћој и међународној јавности да војна неутралност није лични став српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, већ воља народа Републике Српске.

Ђурђев је нагласио да је интерес српског народа у Републици Српској, као и у Србији да своју сарадњу успоставља са разним војним савезима, али и свим најјачим војним силама у свијету ради очувања глобалне безбједности и мира, да учествује у војним вјежбама, али и да никада не постану члан савеза који је током деведесетих година у три наврата извршио агресију над српским народом с обје стране Дрине.

На питање како коментарише чињеницу да није постигнуто српско јединство и да СДС, као државотворна странка, и ПДП нису потписали закључке, лидер Српске лиге је рекао да "у ситуацијама када је ријеч о важним државним и националним питањима од којих зависи судбина и опстанак Републике Српске, не смије да буде страначких подјела у Народној скупштини, без обзира на све политичке разлике и нека ранија сукобљавања".

"СДС је овим чином показао да није довољно одговорна странка како се представља, већ да се, у овом случају, повео за партикуларним страначким жељама и неком врстом реваншизма који је усмерен ка једном човеку и његовој странци, не размишљајући о могућим последицама које се таквом политиком могу одразити на Републику Српску и српски народ", указао је Ђурђев.

Он је оцијенио да став СДС-а и ПДП-а против већинске воље народа Републике Српске која је манифестована у Народној скупштини Републике Српске те да је то непромишљено.

"Tакав став појединих политичких партија у Републици Српској, могу само да тумачим као непромишљен и недовољно зрео, јер не видим ниједан разлог зашто би парламентарне странке, попут СДС и ПДП, биле против властитог народа и његових интереса", нагласио је он.

Ђурђев је нагласио да и чланство тих странака има другачије мишљење од својих представника.

"Шта више, ја сам сигуран да и чланство и симпатизери тих странака сматрају да су посланици на посебној сједници Народне скупштине требали да забораве на све своје разлике и неспоразуме и стану јединствено уз своју Републику Српску", истакао је он.