ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/11/2019

БОРОВАЦ: У БиХ И ДАЉЕ ПОСТОЈЕ ПРИМЈЕРИ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ

 

САРАЈЕВО, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара у техничком мандату Семиха Боровац изјавила је данас у Женеви да у БиХ и 24 године након рата постоје примјери неравноправности и дискриминације како конститутивних народа, тако и осталих грађана.

 

Представљајући извјештај о стању људских права на сесији Радне групе УН за Универзални периодични преглед о стању људских права, Боровчева је истакла да се од претходног извјештаја у БиХ много тога промијенило на боље, саопштено је из ресорног министарства.

Она је навела да се у БиХ може говорити о побољшаном правном оквиру за заштиту људских права, наводећи да су посљедњим измјенама закона о Забрани дискриминације унапријеђени судски и институционални механзми за заштиту од дискриминције.

"Сви кривични закони у БиХ садрже одредбе којим се забрањује изазивање расне, националне и вјерске мржње, те мржње по другим основама. Покренуте су иницијативе за хармонизацију кривичних закона у БиХ циљем сузбијања говора мржње", рекла је Боровчева.

Имајући у виду значај слободе изражавања и слободе медија као темељних постулата демократског уређења, она је истакла да су Савјет министара у техничком мандату и Парламентарна скупштина БиХ кроз усвајање Извјештаја о слободи говора и стању медијских слобода у БиХ исказали спремност да се створи амбијент у којем ће слобода говора и медијске слободе бити побољшане.

Она је додала да је постигнут значајан успјех у спровођењу права из Анекса седам Дејтонског мировног споразума, те да је побољшана регулатива у ентитетским законима у области рада, посебно са аспекта заштите од дискриминације, као и законодавства које се тиче социјалне заштите дјеце у смислу успостављања система хранитељских породица.

Боровчева је навела да се обезбјеђују средства за запошљавање особа са инвалидитетом путем ентитетских фондова, а усвојене су и нове стратегије за унапређење положаја лица с инвалидитетом на основу Политике о инвалидности у БиХ.

Према њеним ријечима, у БиХ су остварени значајни искораци у развоју институционалних капацитета за равноправност полова, а унапријеђени су и закони који гарантују родну равноправност као и у стандардизацији услуга заштите и превенције насиља у породици у складу са Инстанбулском конвенцијом.

"Остварени напредак не умањује свијест о изазовима са којима се суочава систем заштите и промоције људских права у БиХ и наше обавезе да и даље истрајно радимо на њиховој реализацији у најбољем интересу за грађане БиХ. Свјесни смо једног од најкрупнијих проблема који изискују измјене Устава БиХ и Изборног закона, а то је спровођење пресуда Европског суда за људска права, као што је Сејдић и Финци и други", указала је Боровчева.

Она је навела да очекује скоро усвајање Ревидиране стратегије за процесуирање ратних злочина и Стратегије транзиционе правде, те посебно важним означила завршетак процеса тражења још 7.500 несталих лица, наводећи податак да је до сада завршена идентификација 23.000 лица.

Говорећи о проблему повећаног прилива миграната, она је навела да је БиХ суочена са великим хуманитарним изазовом, нагласивши како је неопходна помоћ међународних организација да би се обезбиједило поштовање основних људских права миграната.

Нове препоруке УН Радне групе за БиХ биће познате сутра.