ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија13/11/2019

УЗ ПОДРШКУ ШВЕДСКЕ ИСПУЊЕНЕ БРОЈНЕ ОБАВЕЗЕ У ПРОЦЕСУ ЕВРОИНTЕГРАЦИЈА

 

БАЊАЛУКА, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић истакла је на састанку са амбасадором Шведске у БиХ Јоханом Стромквист да је захваљујући помоћи Шведске агенције за међународни развој /Сида/, Српска испунила бројне обавезе у процесу евроинтеграција, посебно у изради стратешких докумената о животној средини.

 

Голићева је Стромквистову упознала да је у току израда стратегије заштите животне средине која ће у себи сублимирати секторске стратегије, као што су заштита ваздуха и заштита природе, те нагласила да се овај документ ради истовремено у Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту и да ће на основу механизма координације заједно чинити стратегију заштите животне средине БиХ.

Она је захвалила за предан рад експерата Стокхолмског института за животну средину /СЕИ/, који на изради овог документа ради заједно са домаћим стручњацима, што је гаранција да ће Република Српска добити квалитетан и примјењив стратешки документ, саопштено је из ресорног министарства.

Голићева је рекла да је најозбиљнији проблем у заштити животне средине у Републици Српској успостављање система управљања отпадом за који су потребна значајна средства, а која најчешће недостају и подсјетила да је Шведска путем Сиде пружила значајну помоћ, прије свега у финансирању израде стратешких докумената за управљање отпадом и инфраструктурних пројеката, као што је набавка контејнера и комуналних возила.

Она је изразила очекивања да ће Шведска наставити са улагањима у развој циркуларне економије у управљању отпадом, те су се саговорнице усагласиле да је неопходно да се сарадња у овој области интензивира, али и да је најважније да се посебна пажња посвети подизању свијести јавности и едукацији становништва, почевши од најранијег узраста.

Голићева је истакла улогу Амбасаде Шведске у БиХ у настојању да се у што краћем року ријеши проблем загађења земљишта пираленом и тешким металима на подручју бивше фабрике "Инцел" у Бањалуци кроз пројекат "Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском и сектору управљања отпадом", који такође финансира Сида.

Голићева је упознала Стромквистову о одличној сарадњи коју је Министарство, на чијем је челу, имало са Федералним министарством туризма и заштите животне средине и нагласила да неконституисање Владе Федерације БиХ, али и Савјета министара умногоме кочи и отежава наставак започетих заједничких активности у области екологије.

Она је информисала новоименованог амбасадора Шведске у БиХ о постигнутим резултатима у области издавања електронске грађевинске дозволе и реализацији пројекта у области енергетске ефикасности, подсјетивши да је Сида кроз пројекат "Зелени економски развој" финансирала енергетску ефикасност 40 јавних објеката.

Голићева је захвалила Стромквистовој за досадашњу подршку коју је Шведска пружила Српској.