ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/11/2019

ОДБАЦИТИ БОНСКА ОВЛАШТЕЊА, НЕОПХОДНО СРПСКО ЈЕДИНСТВО

 

СОКОЛАЦ, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Начелник општине Соколац Милован Бјелица /СДС/ подржао је закључак Народне скупштине Републике Српске да задужи Владу да донесе закон и рехабилитује све жртве несутавног понашања високих представника у БиХ, нагласивши да је у вези с тим требало да буде постигнуто српско јединство.

 

"Та такозвана 'бонска овлашћења' била су механизам за урушавање Дејтонског споразума, за наметање разних одлука, смјее људи који су у потпуности поштовали изворни Дејтонски споразум и који су се 100 одсто придржавали потписа на том споразуму", рекао је Бјелица новинарима на Сокоцу.

Напоменувши да без обзира на то што је Управни одбор Савјета за провођење мира одбацио закључке Народне скупштине Републике Српске, Бјелица је указао да је велика ствар и веома је битно да наш народ и наша Република дају бар моралну сатисфакцију свима који су претрпјели антидејтонско дјеловање високих представника.

Бјелица је нагласио да би сви који су били на удару незаконитих, неуставних и антидејтонских одлука високих представника требало да реагују, јер такозвана "бонска овлашћења" немају никакво утемељење и кориштена су за политички обрачун са појединцима и институцијама.

"Први сам из СДС-а који је 7. марта 2003. године то осјетио на својој кожи. Тада сам био на позицији предсједника Скупштине града тадашњег Српског Сарајева, директор Дирекције СДС-а и предсједник Градске организације СДС-а. Тог дана добио сам телефонски позив од високог представника Педија Ешдауна који ме обавијестио да је донио одлуку да ме смијени са свих функција због, како је рекао, антидејтонског дјеловања и помоћи лицима оптуженим од Хашког трибунала", подсјетио је Бјелица.

Он је додао да те оптужбе нису имале никакве везе са истином нити су имале правно утемељење.

Бјелица је додао да није имао право на рад, здрвствено и пензионо осигурање и да је то трајало скоро 10 година, оставивши велике посљедице како на њега тако и на његову породицу и пријатеље.

Коментаришући чињеницу да закључци Народне скупштине Српске којима се одбацују сви акти који су противуставни и нису у складу са Општим оквирним споразумом за мир у БиХ нису једногласно усвојени и да није постигнуто српско јединство, Бјелица је подсјетио да је он увијек заступао политику заједничког наступа и када је ријеч о међународној заједници и када је ријеч о Сарајеву.

"Не морамо ми бити у неким коалицијама и савезима, грлити се и љубити између себе. Зато и постоје различите партије јер имају различита мишљења о неким стварима, али када је ријеч о оваквим питањима као што су били на посебној сједници мора постојати јединство. Да постоји јединство, теже би се високи представници одлучивали да доносе неке мјере", истакао је Бјелица.

Он је нагласио да ако БиХ мисли у Европу, а огромна већина грађана Републике Српске је опредијељена за Европу и ЕУ, сигурно је да са оваквим овлашћењима високих представника и уопште са његовим боравком у БиХ не може ићи.